Fosfatgrupper er stoffer som består av ett fosfor- og fire oksygenatomer som er bundet til et organisk molekyl. Fosfatgruppene er nødvendige for cellers overlevelse, da de bidrar til rask tilgang på energi. De er også viktige for cellemembranens funksjon og i produksjonen og aktiveringen av proteiner.

Struktur

Det skilles mellom fosfatgrupper og fosfater. Fosfater er betegnelsen på selve ionet med molekylformelen (PO4)3-. Fosfater kan enten være organiske eller uorganiske. Organiske fosfater er estere av fosforsyre og dermed svake syrer. Det er først når et fosfat er bundet til et organisk molekyl at det kalles for en fosfatgruppe.

Fosfatgrupper er negative ioner med molekylformelen R-(PO4)3-, der R representerer det organiske molekylet fosfatgruppen er bundet til. Et fosfat festes på et organisk molekyl gjennom en kondensasjonsreaksjon der vann produseres som biprodukt. Fosfatgruppen kan også fjernes fra et organisk molekyl gjennom en hydrolysereaksjon der vann reagerer med og bryter esterbindingen.

Egenskaper

Som energibærer

Flere fosfatgrupper kan kobles sammen med kondensasjonsreaksjoner for å danne en forbindelse med mye energi. Dette ser man i ATP, cellenes energivaluta, der tre sammenkoblede fosfatgrupper er festet til adenosin. Når fosfatgruppene skal spaltes av ATP, enten i form ett fosfat (Pi) eller som to sammenbundne fosfater (PPi eller pyrofosfat), dannes henholdsvis ADP og AMP samtidig som energi frigjøres.

I fosfolipider

Fosfatgrupper kan også reagere med en glyserol og to fettsyrer for å danne fosfolipider, som er hovedbestanddelen i cellemembranen i alle eukaryote celler. På grunn av fosfatgruppens 'vannelskende' (hydrofile) egenskap og fettsyrenes vannavstøtende (hydrofobe) egenskap, vil fosfolipider ordne seg i et dobbeltlag som er avgjørende for reguleringen av cellens indre miljø.

I arvestoff

Fosfatgrupper er også en del av strukturen til arvestoffene DNA og RNA. DNA-et kan sammenlignes med en stige der hvert trinn består av et basepar som er bundet til hvert sitt sukkermolekyl. Fosfatgruppene utgjør i denne sammenhengen bindeleddet mellom hvert trinn i DNA-stigen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg