Adenosin
Adenosin er bygget opp av et molekyl adenin og et molekyl ribose.

Adenosin er en organisk forbindelse av adenin og sukkerarten ribose, og finnes i mange former i naturen, der det har mange ulike funksjoner. Adenosin er blant annet én av de fire byggesteinene i RNA, mens deoksyadenosin (adenin bundet til sukkerarten deoksyribose) er én av de fire byggesteinene i DNA.

Faktaboks

Uttale
adenosˈin
Også kjent som

engelsk adenosine

Adenosin bundet til tre fosfatgrupper kalles ATP og er cellenes viktigste energivaluta. Fra ATP kan også signalstoffet cAMP (syklisk adenosinmonofosfat) dannes. Adenosin brukes også som legemiddel mot blant annet hjerterytmeforstyrrelser.

ATP

Adenosin spiller en sentral rolle i energitransporten i forbindelse med de kjemiske prosessene i alt levende vev. Denne funksjonen skyldes stoffets evne til å forbinde seg med ett, to eller tre molekyler fosfat. Dermed dannes forbindelsene adenosinmonofosfat (AMP), adenosindifosfat (ADP) og adenosintrifosfat (ATP). Til oppbyggingen av disse forbindelsene, særlig de to siste, brukes energi. Denne energien skaffer de levende cellene til veie ved nedbrytning av næringsstoffer gjennom oksidasjon. Den energien som på denne måten blir bundet i ADP og ATP, kan cellene frigjøre igjen ved hjelp av enzymer. Energien kan så brukes til energikrevende prosesser som oppbygging av proteiner, transport av stoffer gjennom membraner, muskelsammentrekninger, nerveledning, celledeling og så videre.

  • Les mer om ATP

Legemiddel

Adenosin er med på å regulere hjerterytmen ved å blokkere elektriske signaler i hjertet. Adenosin bruker derfor også som legemiddel for å konvertere hjerterytmeforstyrrelser til normal hjerterytme (sinusrytme).

Adenosin brukes også til å påvise manglende blodtilførsel (iskemi) til deler av hjertet hos pasienter som ikke er i stand til å utføre tilstrekkelig fysisk aktivitet, og til å behandle forbigående anfall med hurtig puls (paroksysmal supraventrikulær takykardi).

Søvn

Adenosin regulerer sammen med melatonin kroppens døgnrytme. Adenosin produseres så lenge man holder seg våken, og ligger til grunn for søvntrykket som oppstår når man holder seg lenge våken. Når man sover, fjernes dette adenosinet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg