Fotsopp
Fotsopp kommer som regel mellom 4. og 5. tå. Huden blir skjellete, rød og klør.
DermNetNZ.org.
Lisens: CC BY NC ND 3.0
Neglesopp
Fot sterkt rammet av neglesopp. Neglene blir ofte fortykket, gulaktig og sprø.
DermNetNZ.org.
Lisens: CC BY NC ND 3.0

Fotsopp er en infeksjon i huden på føtter og eventuelt i tånegler som kjennetegnes av avflassing og rød hud mellom tærne. Fotsopp er den vanligste formen for soppinfeksjon hos mennesker.

Faktaboks

Også kjent som
tinea pedis, tinea interdigitale

Årsaken til fotsopp er arter i soppslektene Trichophyton eller Epidermophyton, som begge hører til dermatofyttene. Dette er sopparter som lever i keratin som finnes i overhuden og i neglene. Omkring ti prosent av befolkningen har til enhver tid soppinfeksjon på føttene. Infeksjonen sees hyppigst hos personer som bruker fellesdusj og svømmehaller. Fuktig miljø på føttene på grunn av svette eller tett fottøy øker mottakeligheten for infeksjon.

Symptomer og tegn

Fotsopp gir flassing og noe rødlig hud mellom tærne, hyppigst mellom lilletåen og fjerde tå. Det kan også forekomme kløe. Infeksjonen kan spre seg videre til fotsålen, hvor den vanligvis gir få symptomer utover tegn som lett rødhet og fin, tørr skjelling. Infeksjonen kan spre seg oppover fotranden, opp på fotryggen, såkalt mokasinutslett. Randsonen av utslettet er ofte mest aktiv med mer uttalt rødme og skjelling. Infiserte negler blir gulhvit-misfargede og fortykkede.

Diagnose

Diagnosen stilles på grunnlag av det kliniske bildet, mikroskopisk undersøkelse av avskrap fra huden, og eventuelt dyrkning av avskrap fra huden.

Behandling

Infeksjonen behandles lokalt med terbinafin i to uker, eller med et imidazolderivat i fire uker. Ved neglesopp er det nødvending med tabletter for å bli kvitt soppinfeksjonen. Tilbakefall er ikke uvanlig, spesielt hvis føttene er fuktige. Nøye tørking mellom tærne, bruk av luftig fottøy og eventuelt bruk av pudder med sopphindrende stoffer, minsker sjansen for tilbakefall. Ubehandlet kan infeksjonen vare livet ut.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg