Fotsopp, den vanligste formen for soppinfeksjon hos mennesker. Fotsopp er en infeksjon i huden på føtter og eventuelt i tånegler, og det typiske er avflassing og rød hud mellom tærne.

Årsaken til fotsopp er arter i soppslektene Trichophyton eller Epidermophyton, som begge hører til dermatofyttene. Dette er sopparter som lever i keratin (hornhud) som finnes i overhuden og i neglene. Omkring 10 % av befolkningen har til enhver tid soppinfeksjon på føttene. Infeksjonen sees hyppigst hos personer som bruker fellesdusj og svømmehaller. Fuktig miljø på føttene pga. svette eller tett fottøy øker mottakeligheten for infeksjon.

Symptomene er flassing og noe rødlig hud mellom tærne, hyppigst mellom lilletåen og fjerde tå. Det kan forekomme kløe. Infeksjonen kan spre seg videre til fotsålen, hvor den vanligvis gir få symptomer utover lett rødhet og fin, tørr skjelling. Infeksjonen kan spre seg oppover fotranden, opp på fotryggen, såkalt mokasinutslett. Randsonen av utslettet er ofte mest aktiv med mer uttalt rødme og skjelling. Infiserte negler blir gulhvit-misfargede og fortykkede.

Diagnosen stilles på grunnlag av det kliniske bildet, mikroskopisk undersøkelse av avskrap fra huden, og eventuelt dyrkning av avskrap fra huden.

Infeksjonen behandles lokalt med terbinafin i to uker, eller med et imidazolderivat i fire uker. Ved neglesopp er det nødvending med tabletter for å oppnå helbredelse. Tilbakefall er ikke uvanlig, spesielt hvis føttene er fuktige. Nøye tørking mellom tærne, bruk av luftig fottøy og eventuelt bruk av pudder med sopphindrende stoffer, minsker sjansen for tilbakefall. Ubehandlet kan infeksjonen vare livet ut.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.