Neglesopp, soppinfeksjon i negleplaten. Mellom 2 og 4 % av den voksne befolkningen har soppinfeksjon i én eller flere negler.

Årsaken er som oftest en dermatofytt (sopp som lever på keratinholdig vev), vanligvis Trichophyton rubrum (se tinea). Soppen smitter ved bruk av felles bad og svømmehall. Mange smittes på skolen eller under militærtjeneste. Soppinfeksjonen varer vanligvis livet ut, så fremt den ikke behandles. Smittsomheten er liten, man kan f.eks. ha sopp på én stortånegl i mange år før infeksjonen eventuelt sprer seg til den andre stortåneglen. Idrettsfolk synes å være hyppigere angrepet av neglesopp enn andre, noe som kan forklares med at de ofte bruker felles badeanlegg. Svette og fuktig fottøy er også antatt å øke risikoen for å få fot- og eventuelt neglesopp.

Ofte har pasienten fotsopp i en periode før neglen angripes. Stortåneglen er mest utsatt, men infeksjonen sprer seg gjerne fra negl til negl i løpet av noen år. Etter hvert kan fingernegler også affiseres, men soppinfeksjon på fingernegler er svært sjelden uten at det samtidig er soppangrep på tånegler.

Negleforandringen består i en gulhvit misfarging som til å begynne med er stripeformet og affiserer ytre delen av neglen, men med tiden sprer den seg og omfatter hele negleplaten. Negleplaten blir ofte sprø og kan delvis smuldre opp. I noen tilfeller blir neglen fortykket ved at det bygges opp en løs neglemasse under negleplaten (subungual hyperkeratose). Plagene er hovedsakelig kosmetiske, men kan i noen tilfeller gi litt smerter og ømhet i og rundt neglen.

Neglen er vanskelig tilgjengelig for lokalbehandling. Lokalbehandling kan derfor bare lykkes hvis soppangrepet er begrenset til den ytre tredel av neglen. Ved mer omfattende infeksjoner må behandlingen være systemisk (påvirke hele kroppen). Behandlingen gis da i form av tabletter. Slik behandling gir meget gode resultater med opp mot 90 % helbredelse. Behandlingen strekker seg over tre måneder, men neglene blir først normaliserte når de har vokst helt ut igjen. For stortåneglene tar dette mer enn ett år.

Ubehandlet vil infeksjonen vare livet ut. På den annen side kan denne soppen bare leve i hornstoff (keratin), så den vil aldri spre seg til annet vev eller forårsake farlig sykdom.

Forebygging av neglesopp går først og fremst ut på å være påpasselig med å tørke seg mellom tærne etter bading, samt å behandle fotsopp før den eventuelt sprer seg til neglene.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.