Negl.

Negl. Neglene er plater av keratin som dannes i en fold av huden. Figuren viser et lengdesnitt gjennom fingertuppen og negleplaten.

Av /KF-arkiv ※.
Negl.

Negl. Skjematisk skisse.

Av /Store medisinske leksikon ※.

Neglene er hornplater på oversiden og yttersiden av fingrenes og tærnes ytterste knokler (falanger). Utviklingshistorisk er negler beslektet med klør.

Faktaboks

Også kjent som
unguis

En negl består av en negleplate (corpus unguis) og en neglerot (radix unguis). Negleplaten er selve den synlige delen av neglen. Den er bygd opp av døde, forhornede celler og ligger på den underliggende neglesengen (matrix unguis). På tommelfingeren, og som regel også på de andre fingrene (unntatt lillefingeren), kan neglerotens forreste parti sees som en hvitaktig halvmåne (lunula).

Bak og på sidene er neglesengen begrenset av neglefoldene, også kalt neglevollene og neglefalsene. Neglefoldene dekker sidene av neglen samt negleroten under huden, hvor cellene til negleplaten bygges opp.

Det kan oppstå mange forandringer på neglene. Se neglesykdommer.

Vekst

Negleroten er neglens vekstsone. Den går sammen med den underliggende neglesengen dypt ned i underhuden som henger sammen med ytterfalangens beinhinne. Negleroten består derfor av levende celler innerst, men disse er omdannet til døde, forhornede celler når de passerer under bakre neglefold.

Neglene vokser hele livet, mer på hendene enn på føttene, litt raskere hos yngre enn hos eldre, og hurtigere om sommeren enn om vinteren. Veksten utgjør omtrent 0,1 millimeter per døgn. En fingernegl kan erstattes i løpet av tre til fire måneder, mens en tånegl kan bruke nærmere ett år på å bli fornyet.

Selv om neglefasongen er svært individuell, kan også bruken av hendene påvirke neglenes form til en viss grad, idet for eksempel tungt kroppsarbeid gjerne gjør neglene flatere.

Negleklipping

Mens fingerneglene kan klippes i form etter fingerspissene, bør tåneglene, som er utsatt for trykk fra fottøyet, klippes rett over, så det ikke blir noen skrå ytterkant som kan skjære seg ned i neglefolden. Spesielt omhyggelig med neglene må man være hvis blodforsyningen er dårlig, som for eksempel ved diabetes og ved trange blodårer, endarteritis obliterans.

Skader og inngrodd negl

Dersom en negl blir revet av, kan neglesengen danne et sekundært, tynt hornlag til beskyttelse. Ellers skjer normalt nydannelsen fra neglerotens celler.

På tærne kan inngrodd negl gi smertefull betennelse, som kan bre seg fra neglefolden inn under negleplaten. Årsaken er vanligvis feil klipping av tåneglene i forbindelse med for trange sko.

En inngrodd negl må av og til fjernes helt i lokalbedøvelse, men ofte er det nok med en delvis avklipping og frigjøring av neglehjørnet, som deretter holdes løftet med vatt, metallspenne eller plaster, til neglen igjen vokser normalt.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg