Hjernens lapper
Storhjernen deles inn i fire lapper, som er grovt avgrenset fra hverandre ved hjelp av større furer. Fremst og foran sentralfuren ligger pannelappen (lobus frontalis), med isselappen (lobus parietalis) liggende bak. Nedenfor sidefuren ligger tinninglappen (lobus temporalis) og helt bakerst bakhodelappen (lobus occipitalis).
Hjernens lapper
Lisens: CC BY SA 3.0

Frontallappsyndrom er en tilstand med personlighets- og atferdsendringer forbundet med sykdom eller skade som rammer de fremre deler av hjernen (frontallappen). Frontallappen kan også kalles pannelappen.

Faktaboks

Uttale
frontˈallappsyndrom
Også kjent som

pannelappsyndrom

Frontallappen kan deles i ulike områder, hvor de fremre delene er med på å regulere følelser, gi oss personlighet og evne til sosial interaksjon. Det er de fremre delene av frontallappen som man forbinder med frontallappssyndrom. De andre områdene i frontallappen er blant annet med på å planlegge og styre motorikken vår.

Symptomer og tegn

Vanlige symptomer og tegn er ukritiske handlinger og oppførsel uforenlig med personens tidligere oppførsel. Dette kan være med seksuelt innhold, for eksempel platte vitser eller forgripelse. Det er også en manglende evne til å fange opp sosiale signaler. Dette gjør at personen kan virke klebrig eller ufølsom i sosiale situasjoner. I noen tilfeller kan personen også bli apatisk, ha dårlig evne til planlegging og organisering eller virke svært springende og spontan i sin oppførsel.

Årsaker

Det finnes mange ulike årsaker til frontallappssyndrom. Det kan være skader av hjernen etter ulykke, etter hjerneslag, infeksjoner i hjernen eller svulster. Enkelte ganger skyldes frontallappssyndrom tilstander som bryter ned nervevev langsomt (nevrodegenerative sykdommer). Ett eksempel på dette er frontallappdemens.

Behandling

Behandlingen retter seg først og fremst mot grunnsykdommen eller skaden.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg