pannelappen

Hjernens lapper
Storhjernen deles inn i fire lapper, som er grovt avgrenset fra hverandre ved hjelp av større furer. Fremst og foran sentralfuren ligger pannelappen (lobus frontalis), med isselappen (lobus parietalis) liggende bak. Nedenfor sidefuren ligger tinninglappen (lobus temporalis) og helt bakerst bakhodelappen (lobus occipitalis).
Hjernens lapper
Lisens: CC BY SA 3.0

Pannelappen er den delen av storehjernen som ligger foran isselappen (lobus parietalis). Grensen mellom dem dannes av sentralfuren (sulcus centralis). Umiddelbart foran denne – altså bakerst i pannelappen – ligger en langstrakt hjernevinding, som når helt ned til tinninglappen (lobus temporalis). Denne vindingen er hjernens motoriske barkområde, gyrus precentralis, som utløser alle viljestyrte bevegelser.

Faktaboks

Også kjent som
lobus frontalis

Pannelappen er også hovedsetet for planlegging og initiering av viljestyrte handlinger og bevegelser, for vår personlighet og vår evne til å bedømme og kontrollere impulser. Her ligger også Brocas språksenter som har betydning for vår evne til å forme ordene når vi snakker.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg