Elektroterapi er behandling av skader og lidelser ved hjelp av elektrisitet. Strømimpulser tilføres huden ved hjelp av elektroder eller nåler. Et utvendig elektrisk støt vil få en muskelfiber til å trekke seg sammen, og dette kan utnyttes både diagnostisk og til behandling.

Faktaboks

Etymologi
av gresk elektron, ‘rav’, og therapeia, ‘behandling’

Elektrisitet blir tilført for å endre fysiologiske prosesser i behandlingsøyemed. Disse ytre tilførte elektriske impulsene samhandler med de normale fysiologiske prosessene i kroppen som også genererer elektriske krefter. Det vil oppstå en interaksjon mellom kroppens egne responser på skaden og de ytre kreftene som tilføres gjennom elektrisk stimulering.

Bruksområder

I fysioterapi anvendes begrepet elektroterapi som samlebetegnelse for flere behandlingsformer. Disse inkluderer ultralydbehandling, forskjellige former for strømbehandling, behandling med elektromagnetiske felt (som kortbølge og langbølge), infrarød laser, transkutan elektrisk nervestimulering (TENS) og akupunkturlignende TENS.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg