Galleganger.

Galleganger. Skjematisk fremstilling av galleblærens uttømming av galle under faste og under fordøyelse. I det første tilfellet vil den oppmagasinerte gallen gjennomgå en dehydrering og konsentrering. Under fordøyelsen vil signalhormonene cholecystokinin (CCK) og sekretin utskilles fra spesielle celler i galleblæreveggen, slik at galleinnholdet tømmer seg i tarmen. Samtidig vil ringmuskelen ved enden av hovedgallegangen åpne seg.

Av /KF-arkiv ※.

Gallestuvning skjer når det er et avløpshinder for gallen. Avløpshinderet skyldes oftest en stein eller en svulst nederst i gallegangen, men av og til sees også tranghet i lukkemuskelen i papilla Vateri – utmunningen av gallegangen i tolvfingertarmen. Leversykdom kan også gi et lignende bilde.

Gallestuvning kan gi smerter, men forårsaker først og fremst gulsott fordi man ikke får skilt ut gallefargestoffer. Hvis tilstanden vedvarer, kan man også utvikle dårlig oppsuging av fett og fettløselige vitaminer, fordi gallen spiller en viktig rolle i denne prosessen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg