Scintigrafi undersøkelse hos pasient med struma og økt radioaktivt opptak i den ene lappen av skjoldbruskkjertelen

Gammakamera er et apparat som benyttes innen nukleærmedisinen til å gi et scintigrafisk bilde av den akkumulerte gammastrålingen i et organ eller vevsområde fra et radioaktivt legemiddel som er gitt til pasienten. Den forbigående strålingen som sendes ut fra vevsområdet fanges opp av detektorer utenfor pasienten, såkalte gammakamera, og gir et bilde av stråleaktiviteten i organet.

En scintigrafiundersøkelse gjort med et gammakamera gir en to-dimensjonal bildefremstillingen av gammastrålingen. Dette i motsetning til SPECT (engelsk: single photon emission computed tomography) eller PET (positron emisjons tomografi) hvor bildet er tre-dimensjonalt fremstilt.

Et gammakamera har én eller flere store, flate krystaller eller detektorer som er følsom for ioniserende stråling. Detektorene registrerer lysglimtene eller gamma fotonene som dannes i vevet over tid, og systemet gir så et akkumulert og forsterket funksjonelt bilde av strålingsaktiviteten på en billedskjerm.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg