Gastroduodenoskopi er en endoskopisk undersøkelse der man bruker en styrbar slange til å inspisere innsiden av spiserøret, magesekken og tolvfingertarmen. Undersøkelsen gjøres på våkne, fastende pasienter, ofte med litt bedøvelsesspray i halsen.

Faktaboks

Uttale
gastroduodenoskopˈi
Etymologi
av gresk gaster, ‘mage’, latin duodenum, ‘tolvfingertarm’, og gresk skopein, ‘se’

Slangen er omtrent én cm tykk og føres ned gjennom svelget, via spiserøret og ned til magesekk og tolvfingertarm. Ved hjelp av optiske fibrer eller en videobrikke i tuppen av endoskopet vil bildene fra innsiden av fordøyelseskanalen overføres til et øyestykke eller en skjerm. Endoskopet er koblet til en lyskilde som – også ved hjelp av optiske fibrer – gir tilstrekkelig belysning til at oversikten blir god. I tuppen av endoskopet er det påmontert vaiere som gjør at tuppen kan styres i alle retninger. På den måten kan legen få undersøkt alle deler av magesekken, og styre tuppen videre ned gjennom den smalere tolvfingertarmen.

Undersøkelsen kan brukes til å påvise magesår, svulster, gastritt og stort sett alle andre sykdommer som rammer slimhinnene i øvre del av fordøyelseskanalen. Undersøkelsen har nesten helt overtatt for røntgenundersøkelser av dette området, blant annet på grunn av muligheten for å ta vevsprøver av forandringer som påvises.

Undersøkelsen kan også brukes til å behandle for eksempel akutte blødninger, polypper og trange partier.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg