Magesekken er ikke noe livsviktig organ, og har en forholdsvis beskjeden betydning for den kjemiske fordøyelsen. Føden kommer til magesekken blandet med spytt som inneholder et enzym, amylase (ptyalin), som spalter stivelse og glykogen til enklere karbohydrater. Dette enzymet blir temmelig hurtig gjort uvirksomt av magesekkens syre. Også nedbrytningen av proteiner, som innledes av pepsinet, avsluttes først i tynntarmen, og fettstoffer passerer helt uforandret gjennom magesekken.
Oppsugingen av næringsstoffer fra magesekken er derfor begrenset til små mengder glukose og aminosyrer. Vann kan opptas direkte fra magesekken, og også visse fettløselige stoffer, som alkohol og forskjellige medikamenter (blant annet acetylsalisylsyre), kan oppsuges i blodet gjennom mageslimhinnen.
Magesekkens viktigste funksjon er å blande føden med magesaft, slik at den omdannes til en tyktflytende velling (chymus), som er egnet til viderebehandling i tarmen. Den holder mageinnholdet under et visst trykk (peristole), mens selve eltingen skjer ved peristaltiske bevegelser, det vil si ved rytmiske muskelsammentrekninger som beveger seg i bølger nedover. De første sammentrekningene setter inn så snart magesekken har tømt seg etter et måltid, og de kan bli så sterke at de kjennes ut som smerter («sultsmerter»). De stopper opp ved fødeinntak, fordi reflekser fra svelget og spiserøret får muskulaturen til å slappe av slik at magesekken kan utvide seg, men de tar til igjen kort etter at den første føden er kommet ned i magesekken. I denne fasen er mageporten lukket, og peristaltikken fører derfor bare til elting av mageinnholdet, men når dette er blitt halvflytende, åpner ringmuskelen seg såpass at sammentrekningene i den smale delen av magesekken (antrum) kan pumpe chymus inn i tolvfingertarmen i porsjoner på tre til fem milliliter om gangen.
Når peristaltikken er på sitt høyeste, kommer det en bølge omtrent hvert 20. sekund, og magesekken kan på den måten tømme seg for et alminnelig måltid i løpet av 3–4 timer. Fødens art spiller imidlertid en rolle. Sukkerrike måltider passerer hurtigst, proteiner noe langsommere, og et fettrikt måltid kan oppholde seg i magesekken i opptil seks timer.
Kommentarer
Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.
Du må være logget inn for å kommentere.