Polypp er en fellesbetegnelse på vanlig forekommende, oftest godartede svulster i hud og slimhinner. De fremstår som en frembuking av overflaten, ofte med en stilk.

Faktaboks

Uttale
polˈypp
Etymologi
av gresk polypous

Polypper kan forekomme i alle slimhinner. De vanligste typene er nesepolypper, tarmpolypper og livmorhalspolypper. De består av samme type epitel som organet de er dannet i, samt bindevev.

Årsaker og inndeling

Polyppdannelse kan skyldes drag i overflaten i forbindelse med betennelse eller fibrose. Dette skjer med normal cellevekst i overflateepitelet, som ved nesepolypper eller polypper i livmorhalsen.

Polypper i hud kan sees på hele kroppen, men er oftest på steder med noe økt friksjon, slik som i armhulene. I hud kalles de hudtagger eller fibroepiteliale polypper.

Tarmpolypper

I tarmen skyldes polypper unormal vekst av epitelet (neoplasi). Til tross for dette er betegnelsen «polypp» i hyppig bruk i dagligtalen. Tarmpolyppene inndeles i følgende typer:

  • hyperplastisk polypp (av hyperplasi, 'økt cellevekst')
  • tubulært adenom (av tubulus, 'rør, kanal')
  • tubulovilløst eller (sjeldnere) rent villøst adenom (av villus, 'tott')
  • sagtakket hyperplasisk lesjon

Med unntak for hyperplastisk polypp kan alle disse kan utvikle seg til tykktarmskreft. Imidlertid har personer med hyperplastiske polypper ofte også andre polypptyper som kan gi kreftutvikling.

Klassifisering i disse typene gjøres i histologiske snitt ut fra vekstmåte og utseende av epitelet. Tubulære adenomer og tubulovilløse eller villøse adenomer betegnes høygradig eller lavgradig dysplasi basert blant annet på plassering og utseende av cellekjernene i de neoplastiske cellene. Når adenomet er over én centimeter, har over 25 prosent villøse strukturer eller er veldig dysplastisk kalles det ofte for avansert adenom. Disse har høyere risiko for utvikling av adenokarsinom i polyppen eller adenokarsinom i andre deler av tarmen.

Man antar i dag at det å fjerne tarmpolypper kan hindre kreftutvikling, og blant annet derfor har man i Norge startet et nasjonalt tarmscreeningsprosjekt.

Enkelte pasienter har svært mange polypper i tarmen, og noen har den arvelig betingete familiær polyppose. Disse har stor risiko for kreftutvikling.

Behandling

Polypper som gir plager, fjernes og sendes til histologisk undersøkelse for å bekrefte diagnosen.

Polypper i tarm oppdages gjerne ved endoskopisk undersøkelse av tarmen. De fjernes og sendes til histologisk undersøkelse for klassifikasjon som basis for videre behandling og oppfølging av pasienten.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg