Gitterceller, gridceller («grid cells»), er nerveceller i et område av hjernens tinninglapp, kalt entorhinalkorteks, som representerer omgivelsene som et «mentalt kart». Gittercellene har betydning for vår stedsans og evne til å orientere oss i rommet.

Funnet av gittercellene har betydning for forståelsen av sykdommer som angriper tinninglappen. Viktigst i så måte er Alzheimers sykdom, en demenssykdom som blant annet kan gi redusert orienteringsevne.

Gitterceller ble beskrevet av May-Britt  og Edvard Moser i 2005 etter at de hadde registrert aktiviteten til enkeltceller i entorhinalkorteks hos rotter. Under disse registreringene oppdaget de nerveceller som var aktive bare når dyret var på bestemte punkter i buret.

Disse punktene var fordelt svært regelmessig ut over burgulvet og utgjorde til sammen et gitter. Cellene ble kalt gitterceller. Gittercellene antas å representere, eller kode, omgivelsene rundt oss, og de deltar i dannelsen av et mentalt kart over omgivelsene våre.

Oppdagelsen må ses i sammenheng med den amerikansk-britiske forskeren John O’Keefes oppdagelse tidlig på 1970-tallet av det som har blitt kalt stedceller («place cells») i et annet område av tinninglappen, kalt hippocampus. Stedcellene er aktive når et forsøksdyr bare er på ett bestemt sted i buret sitt.

Viktige er også hoderetningsceller («head direction cells») som ble oppdaget av James Ranck på 1980-tallet i en annen struktur i tinninglappen, kalt presubiculum.

Man kan tenke seg at kombinasjonen av disse strukturene danner et mentalt kart over omgivelsene og angir det stedet på kartet der dyret befinner seg og hvilken retning det har.

Dette systemet, som kalles hjernens navigasjonssystem, registrerer også hastigheten som dyret beveger seg med gjennom egne hastighets-nerveceller («speed cells»).

En egen type nerveceller er kantceller («border cells») som registrerer når dyret nærmer seg en begrensning av omgivelsene, som kant eller en vegg. Disse beskrev ekteparet Moser i 2008.

  Foreslå endringer i tekst

  Foreslå bilder til artikkelen

  Kommentarer

  Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

  Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

  Du må være logget inn for å kommentere.