Golfalbue er en senelidelse karakterisert ved smerter i albuen. Smertene er lokalisert ved utspringet til håndleddets bøye(fleksor)muskler på benutspringet (epikondylen) på innsiden (medialsiden) av albuen. Tilsvarende smerter på yttersiden av albuen kalles tennisalbue (lateral epikondylalgi), og dette forekommer fem til ti ganger så hyppig som golfalbue.

Faktaboks

Også kjent som
medial epikondylalgi

Begge disse lidelsene ble tidligere kalt tendinitter, da man trodde de var forårsaket av en betennelsestilstand i senevevet. Man har nå funnet ut at det ikke finnes betennelsesceller i de affiserte områdene, og i dag brukes enten begrepet tendinose eller det mer årsaksnøytrale navnet epikondylalgi (smerter ved benutspringet). Både golfspillere og tennisspillere vil kunne få begge tilstander. Golfalbue sees i tillegg hos klatrere og andre.

Symptomene

Symptomene er smerter ved bruk av bøyemusklene til håndleddet.

Behandlingen

Behandlingen består av fysioterapi med aktive øvelser, tøyninger, styrketrening, tilpasning av spilleteknikk og eventuelt bruk av ortose eller taping.

Prognosen

Prognosen er god ved akutte tilstander og rask behandling. Faren for utvikling av kroniske plager er stor.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg