Sår.

Sår. Sårtilheling med arrdannelse.

Av /KF-arkiv ※.

Granulasjonsvev er vev som er bygd opp av nydannede, små blodårer (kapillarer) og unge bindevevsceller. Granulasjonsvev finnes der hvor sår eller skade er i ferd med å tilheles.

Faktaboks

Etymologi
av latin granulum, ‘lite korn’
Også kjent som

erstatningsvev

reparasjonsvev

grovev

Kapillarene i sårkanten vokser med knoppdannelse innover sårområdet og etterfølges av unge bindevevsceller som lager nytt bindevev mellom karene. Granulasjonsvevet har et rødlig, kornet utseende, derav navnet. De små «kornene» representerer knopper av nydannede blodårer, som lett skades og blør. Dersom såret ikke er for stort, vil granulasjonsvevet fylle gapet mellom sårkantene under en skorpe av størknet blod. Skorpen vil etter hvert falle av, og det gjenstår et rødlig arr.

Etter en tid vil mange av blodkarene i granulasjonsvevet tilbakedannes, og arret blir blekt. Bindevevscellene vil legge ned kollagene fibre, som fører til en viss skrumping. Det gjør at arret etter hvert blir fastere og ofte mindre i volum enn det normalvevet det erstatter.

Av og til vokser granulasjonsvev for sterkt og kalles da ofte for dødkjøtt.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg