kapillarer

Blodomløpet. Halvskjematisk fremstilling av mikrosirkulasjonen.

Av /Store medisinske leksikon ※.

Artikkelstart

Kapillarer, også kalt hårrørsårer, er kroppens minste blodkar. De danner et finmasket nettverk mellom arteriene og venene i alle vev. I tillegg til å lede blodet, er deres hovedoppgave å sørge for gassutvekslingen mellom vevene og blodbanen.

Faktaboks

Uttale
kapillˈarer
Etymologi
av latin capillaris, ‘hårtynn’, av capillus, ‘hår’

Oppbygning

Kapillarene er fra 5–15 mikrometer i tverrsnitt – bare så vidt nok til at én rød blodcelle kan passere – og de er sjelden mer enn en millimeter lange. De består bare av et endotelrør og kan ligge svært tett. I godt kapillariserte vev, for eksempel fingertupper, kan det på en kvadratmillimeter passere 2000 kapillarer. Det finnes imidlertid også kapillarfrie vev i kroppen, for eksempel bruskvev.

Blodtrykket er lavt og blodstrømmens hastighet er svært lav i kapillarene, som kan åpne og lukke seg etter behov. Dersom alle var åpne samtidig, ville de romme hele kroppens blodmengde, men vanligvis befinner bare 10–15 prosent av blodmengden seg i kapillarområdene. Utvidede kapillarer kalles sinusoider.

Navn

Den hyppig brukte formen «kapillærer» er dansk, og skyldes en foreldet overlevering fra vår første norske anatomilærebok: Gustav Adolf Guldbergs «Grundtræk af menneskets anatomi» fra 1893, som fulgte datidens rettskriving.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg