Kapillarer, hårrørsårer, er kroppens minste blodkar. De danner et finmasket nettverk mellom arteriene og venene i alle vev. I tillegg til å lede blod, er de ansvarlige for gassutvekslingen mellom vevene og blodbanen.

Kapillarene er fra 4–10 mikrometer brede – bare så vidt nok til at én blodcelle kan passere – og sjelden mer enn en millimeter lange. De består bare av et endotelrør og kan ligge svært tett. I godt kapillariserte vev, for eksempel fingertupper, kan det på 1 mm² passere 2000 kapillarer. Det finnes imidlertid også kapillarfrie vev i kroppen, for eksempel bruskvev.

Blodtrykket er lavt og blodstrømmens hastighet er svært lav i kapillarene, som kan åpne og lukke seg etter behov. Dersom alle var åpne samtidig, ville de romme hele kroppens blodmengde, men vanligvis befinner bare 10–15 prosent av blodmengden seg i kapillarområdene. Utvidede kapillarer kalles sinusoider.

Den hyppig brukte formen "kapillærer" er dansk, og skyldes en overlevering fra vår første norske anatomilærebok: Gustav Adolf Guldbergs "Grundtræk af menneskets anatomi" fra 1893, ifølge datidens rettskriving.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.