Kapillarer.

Blodomløpet. Halvskjematisk fremstilling av mikrosirkulasjonen.

Av /Store medisinske leksikon ※.

Kapillarer er kroppens minste blodårer. De danner et finmasket nettverk mellom arteriolene og venolene i alle vev. I tillegg til å lede blodet, er deres hovedoppgave å sørge for gassutvekslingen og passasjen av næringsstoffer mellom vevene og blodet.

Faktaboks

Uttale
kapillˈarer
Etymologi
av latin capillaris, ‘hårtynn’, av capillus, ‘hår’
Også kjent som

hårrørsårer

kapillærer

Oppbygning og typer

Kapillarene har et tverrsnitt på 5–15 mikrometer – bare så vidt nok til at én rød blodcelle kan passere – og de er sjelden mer enn én millimeter lange. De består bare av et tynt endotelrør, festet til en basalmembran av proteiner. Utenpå ligger det spesielle celler (pericytter) som bidrar til å holde kapillarveggen stabil. I godt kapillarisert vev, for eksempel en fingertupp, kan det på én kvadratmillimeter passere 2000 kapillarer. Fast bindevev (ligamenter, sener) er derimot dårlig kapillarisert. Det finnes også kapillarfrie vev i kroppen, som for eksempel bruskvev.

Kontinuerlige kapillarer

Noen kapillarer er kontinuerlige, det vil si at endotelcellene ligger tett sammen (tight junctions), men ofte ikke helt fullstendig, slik at utvekslingen av molekylære stoffer kan skje i «sprekkene» mellom dem. Dessuten har cellenes cytoplasma små blærer (vesikler) som kan føre stoffene gjennom celleveggen. Slike kapillarer finner vi i muskulaturen, i hjertet, huden, lungene og i sentralnervesystemet.

Fenestrerte kapillarer

Det finnes også såkalte fenestrerte kapillarer (av latin fenestra, 'vindu'). De har små åpninger eller porer i celleveggen som tillater gjennomgang av stoffer i større grad enn i kontinuerlige kapillarer. Slike finner vi i mage-tarmkanalen, i nyrenes glomerulum-nøster og i endokrine (hormonproduserende) organer.

Sinusoider

Sinusoider er spesielle kapillarer med større lumen og med åpninger i kapillarveggen og mellom cellene. De finner vi i leveren og i beinmargen, og de tillater passasje av større molekyler og enkelte blodceller.

Regulering

Blodtrykket er lavt og blodstrømmens hastighet er svært lav i kapillarene. De kan holdes åpne og lukket etter behov gjennom en spesiell mekanisme i arteriolegrenens forbindelse med venolen (metarteriole). Rundt de kapillare anastomosegrenene er det glatt lukkemuskulatur, såkalt prekapillær sfinkter.

Dersom alle kapillarene var åpne samtidig, ville de romme hele kroppens blodmengde, men vanligvis befinner bare 10–15 prosent av blodmengden seg i kapillarområdene.

Navn

Den hyppig brukte formen «kapillærer» er dansk, og skyldes en foreldet overlevering fra vår første norske anatomilærebok: Gustav Adolf Guldbergs «Grundtræk af menneskets anatomi» fra 1893, som fulgte datidens rettskriving.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg