En ung mann med en hvit, rett strek som er lysere enn resten av huden. Arret er 10-15 centimeter langt og er plassert midt mellom brystvortene.
Arr etter hjertekirurgi.
Arr
Av /iStock.

Arr er fast bindevev som oppstår som følge av en skade i et vev. I huden vil det dannes arr hvis skaden går ned i lærhuden. Arrdannelsen skjer ved at skaden først fremkaller en innvekst av bindevevsceller (fibroblaster) og små blodkar. Etter hvert blir det flere bindevevsfibre og færre blodkar. Arret blir da blekt. Arr kan i mange tilfeller gi en viss skrumpning av vevet. Dette er noe som ofte skjer etter brannskader. Arr blir ofte mer fremtredende dersom skaden skjer hos barn og unge, enn hos eldre.

Faktaboks

Også kjent som
cicatrix

Hypertrofiske arr og keloider

Arr som vokser slik at de hever seg over hudens nivå, kalles hypertrofiske arr. Hvis de også vokser utover grensene til det egentlige såret, kalles de keloider. Slike arr kan være kosmetisk skjemmende. Keloider opptrer hyppigst hos jenter og unge kvinner, spesielt etter kirurgiske inngrep i skulderregionen og på den øvre delen av kroppen. Keloider opptrer særlig der huden er under strekk. Alvorlig grad av akne, særlig på skuldrene, kan også føre til uttalt grad av keloider.

I enkelte afrikanske kulturer brukes keloider i rituell sammenheng. Huden skades gjentatte ganger, eventuelt med deponering av små fremmedlegemer, slik at ønskede mønstre og symboler kommer frem.

Behandling

Behandling av keloider er vanskelig. Kirurgisk arrkorreksjon fører ofte til at arret blir enda større. Frysebehandling, innsprøyting av kortison og bruk av spesielle bandasjer kan være til hjelp. Kombinasjon av kirurgisk fjerning og strålebehandling kan også gi gode resultater.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg