Laserbehandling er i medisinsk sammenheng behandling av forandringer i menneskekroppens vev med laserlys. Typisk benyttes laserlys i behandling av hud- og øyesykdommer.

Laserlyset består av bare lys med én bølgelengde (monokromatisk) og nærmest uten spredning av lysstrålen. Prinsippet er at ulike deler av vevet, kromoforer, absorberer ulike bølgelengder og omsetter energien til vevsskade. Det er etter hvert utviklet svært mange ulike typer lasere, som brukes på forskjellige hudforandringer.

Blodårestrukturer i huden

Hemoglobinet i de røde blodcellene i blodårer absorberer særlig lys med bølgelengder på 530–585 nanometer, og lasere med bølgelengder i dette området er derfor egnet til behandling og destruksjon av blodårestrukturer i huden, særlig medfødte røde fødselsmerker, naevus flammeus (se føflekk). Kavernøse hemangiomer i tidlig fase og synlige, tynne blodårer i ansiktet, vanligvis i kinnene (telangiektasier) kan også behandles med laser.

Laserlyset går nesten uhindret gjennom huden til det treffer blodårene hvor det blir absorbert av hemoglobinet i de røde blodcellene, og det skjer en intens varmeutvikling. Varigheten av lyspulsen er imidlertid svært kort (360 mikrosekunder), noe som gjør at varmeutviklingen i liten grad sprer seg lenger enn til veggen i blodårene. På denne måten oppstår en selektiv skade av blodårene, uten at vevet rundt blir vesentlig skadet. Resultatet er at blodårene fjernes, uten at det blir arr. Behandlingen må ofte gjentas flere ganger før resultatet er tilfredsstillende. I de fleste tilfellene oppnås betydelig avbleking av flekkene.

Rynker, aldersforandringer og arr

Laserbehandling av rynker, aldersforandringer og arr er basert på at øvre del av lærhuden påføres en kortvarig, termisk skade som får huden til å trekke seg litt sammen. Det er viktig at energien som overføres til huden er intermitterende og av svært kort varighet; noe som oppnås ved bruk av såkalt ultrapulset CO₂-laser. Dette er avgjørende for at varmen ikke skal spre seg til dypere lag av lærhuden fordi det medfører fare for arrdannelse. Overfladisk arrdannelse er ikke uvanlig. Spesielt kan pigmenteringen bli ujevn etter slik behandling.

Mest brukt er CO₂-lasere som avgir lys med bølgelengde 10,6 mikrometer, i den infrarøde delen av det elektromagnetiske spekteret. Lys med denne bølgelengden absorberes av vann.

Vorter, svulster og andre utvekster

Vorter, svulster og andre utvekster kan fjernes med laser. Da brukes CO₂-lasere som, avhengig av pulskvalitet og effekt, kan brukes til å skjære i vev og til å fordampe vev. Effekten er en uspesifikk destruksjon av vevet. Fordelen er at destruksjonen kan være meget presis, slik at omkringliggende vev i liten grad skades.

Pigmentforandringer

Pigmentforandringer, for eksempel solinduserte pigmentflekker i huden, spesielt lentigenes og tatoveringer kan fjernes med laser. Prinsippet er at det brukes en type laserlys som absorberes av den fargen som skal fjernes. Forskjellige farger i tatoveringen krever lys av forskjellig bølgelengde, og det må derfor ofte brukes flere forskjellige lasere for å fjerne én tatovering. Tatoveringsfargestoffet i huden ligger inne i makrofager, som er celler som fanger opp fremmede stoffer i vevet. Laserlyset absorberes av fargestoffet, og makrofagene ødelegges av varmeutviklingen. Fargestoffet fraktes deretter bort med lymfen.

Pigmentføflekker skal ikke fjernes med lasere.

Hårfjerning

Det brukes lasere som avgir lys som absorberes av mørkt pigment i hårene. Energien fører til varmeutvikling i hårsekken, slik at den skades. Aktuelle lasere er diodelaser og alexandrittlaser, som har best dokumentert effekt, men behandlingen gjøres også med høyintensiv pulset lyskilde, såkalt IPL, som egentlig ikke er en laserbehandling.

Behandlingen egner seg bare på mørke hår på lys hud. For varig effekt må behandlingen gjentas flere ganger. Dette skyldes blant annet at hårsekker i hvilefasen ikke påvirkes av behandlingen. Etter flere behandlinger kan mørke hår bli erstattet av lysere og tynnere hår, men fullstendig fjerning av hårveksten vil ikke oppnås. «Hårreduksjon» er derfor en bedre betegnelse på behandlingen enn hårfjerning.

Lavenergilaser (softlaser eller myklaser) brukes av en rekke helsedisipliner som hudterapeuter, fysioterapeuter, naturmedisinere med flere. Prinsippet er at laserenergien skal være biostimulerende, for eksempel ved å danne nytt vev. Slik anvendelse er i varierende grad dokumentert.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg