Hirsutisme er mannlig preget hårvekst hos kvinner, med tilløp til bart, skjegg, hår på brystkassen og økt hårvekst på armer og bein.

Faktaboks

Uttale
hirsutˈisme
Etymologi
av latin hirsutus, ‘raggete, lodden’

Årsaker

Hårveksten på kroppen bestemmes av et samspill mellom hårsekken og påvirkning av mannlige kjønnshormoner, androgener, som også finnes hos kvinner i små mengder. Hårsekkens evne til å bli stimulert av androgener er arvelig betinget. Hirsutisme kan enten være forårsaket av arvelige faktorer, eller at det er økte mengder av androgener i kroppen. En slik økt androgenmengde kan skyldes små forstyrrelser i binyrebarkens og/eller eggstokkenes funksjon, som for eksempel ved polycystisk ovariesyndrom.

I sjeldne tilfeller er hårveksten et tegn på svulst i binyrebarken eller eventuelt i hypofysen (se Cushings syndrom). Hårveksten kan da være ledsaget av andre tegn på maskulinisering, som for eksempel forstørret klitoris, dypere stemme eller manglende menstruasjon, men det behøver ikke være slike tilleggssymptomer. Hirsutisme og tegn på maskulinisering kan også forekomme som bivirkning ved hormonbehandling i relativt store doser gjennom lengre tid.

Behandling

Behandlingen retter seg mot å redusere androgenmengden hvis dette er årsaken. Ellers vil ulike former for hårfjerning/hårreduksjon være aktuelt, for eksempel barbering, elektrolyse, laser eller diatermi (se epilasjon), som tar sikte på å ødelegge hårsekken med en tynn elektrisk nål. Prinsippet ved laserbehandling mot hårvekst er at et kortvarig og kraftig lys med bølgelengde som absorberes av mørkt pigment sendes mot håret. Energien i lyset omgjøres til varme som skader hårsekken. Behandlingen virker bare der huden er lys og håret er mørkt. Det er en vanlig oppfatning at barbering stimulerer hårveksten. Dette er ikke riktig. Bleking av svarte hår kan også være en nyttig metode.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg