Høydehus er et hus, bygning eller rom konstruert som et trykkammer, hvor hensikten er å simulere oksygentrykket i større høyder over havet. Høydehus brukes av idrettsutøvere for å akklimatisere seg før konkurranser i høyden, og for å stimulere kroppen til å produsere flere røde blodceller og øke utholdenheten. Høydehus refereres også til som simulert høyde.

Virkning

Prestasjonsevnen i utholdenhetsidretter avhenger blant annet av kroppens oksygenopptak, og en av faktorene som avgjør oksygenopptaket er mengden røde blodceller. Produksjonen av røde blodceller reguleres blant annet av oksygentrykket, og dersom kroppen utsettes for et lavere oksygentrykk over tid vil produksjonen av røde blodleger øke. Det er denne tilpasningen idrettsutøvere ønsker å utnytte ved trening i høyden, og ved bruk av simulert høyde. Effekten av høydetrening og simulert høyde avhenger både av hvilken høyde man eksponeres for, og hvor lenge man eksponeres for høyden.

Høydehusdebatten

I Norge ble høydehus først tatt i bruk av idrettsutøvere på starten av 1990-tallet, hvor både Olympiatoppen og kommersielle aktører tilbød utøvere bruk av simulert høyde. Bruken av høydehus skapte imidlertid debatt, hvor kritikerne mente høydehus representerte en form for kunstig manipulasjon som grenset opp mot doping. Forkjemperne viste til at det ikke fantes noen internasjonale regler mot bruken av denne teknologien, og at den ble benyttet av idrettsutøvere verden over og også burde være tilgjengelig for norske utøvere.

Under idrettstinget i 2003 fremmet Sør-Trøndelag idrettskrets et forslag om et nasjonalt forbud mot høydehus. Dette førte til en intens debatt og en påfølgende avstemning hvor et knapt flertall støttet forbudet. Det var i hovedsak idrettskretsene som stemte for et forbud, mens de fleste særforbundene stemte mot. Debatten om høydehus pågikk så i flere år frem til Idrettstinget i 2021 vedtok å oppheve forbudet.

Gjeldende retningslinjer

I 2021 vedtok et ekstraordinært idrettsting retningslinjer for bruk av simulert høyde i norsk idrett. Disse sier bland annet at teknologien kun skal benyttes av utøvere på svært høyt nivå, i dialog med fagpersonell på Olympiatoppen, og at bruken skal rapporteres til Antidoping Norge.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg