Ledd.

Ledd. Tegning av albueleddet (fra yttersiden og i snitt), skulderleddet og leddforbindelsene mellom krageben, skulderben og brystben.

Av /Store medisinske leksikon ※.

Leddbånd er forsterkningsbånd rundt leddene, som et tillegg til leddkapselen.

Faktaboks

Også kjent som
ligament ligamentum

Leddbånd er dannet av fast, kollagenrikt bindevev i bunter som har stor strekkstyrke, men likevel er forholdsvis elastiske. De er konstruert for å hindre leddet i å bevege seg ut over sitt normale område.

Typer

Det finnes ulike leddbånd:

  • forsterkningsbånd, som forsterker og stabiliserer leddkapselen
  • føringsbånd, som styrer bevegelsen i leddet
  • kollateralligamenter, som er festet på hver side av et ledd

Leddbåndene er alltid mer eller mindre stramme. De bidrar derfor både til å holde leddflatene tett sammen, og til å redusere ikke-fysiologiske sidebevegelser, såkalt «slark».

Fysiologi

Leddbåndene er ofte vevet inn i leddkapselen og er på samme måte som leddkapselen rikt forsynt med nerver. Båndene er derfor smerteømfintlige, men de spiller også en stor rolle for vår evne til å oppfatte stillinger og bevegelser i leddene. Et eksempel er fremre ankelleddbånd, (ligamentum talofibulare anterius), som lett overstrekkes når man vrikker ankelen (se leddforstuing).

Leddbåndene har et relativt lavt stoffskifte og liten blodtilførsel. Ved skade tilheles de derfor dårlig. Et overstrukket leddbånd kan derfor bli varig svekket. Noen ganger kan leddbåndet skades og rives løs fra beinfestet, slik at en liten beinbit følger med. Dette kalles en avrivnings- eller avulsjonsfraktur.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg