Halscyste, væskefylt hulrom på halsen. Det finnes to typer halscyster: de som forekommer i midtlinjen (mediane), og de som forekommer på siden av halsen, som regel ved fremre rand av den skrå halsmuskel (laterale). Både mediane og laterale halscyster skyldes utviklingsforstyrrelser.

Mediane halscyster skyldes forstyrrelser i utviklingen av skjoldbruskkjertelen. I fosterlivet ligger anlegget til skjoldbruskkjertelen på tungeroten. Derfra vokser det ned mot nedre kant av strupehodet. Denne forflyttingen kan forstyrres ved at noe skjoldbruskkjertelvev blir liggende igjen på veien og senere i livet danner et væskefylt hulrom. Når dette hulrommet har forbindelse til huden, dannes en median halsfistel. Det hender også at hele forflyttingen av skjoldbruskkjertelen stopper opp, ofte på høyde med tungebenet. I enkelte tilfeller forflytter den seg overhodet ikke og blir liggende på tungeroten. Behandlingen av mediane halscyster er vanligvis kirurgisk, men dersom vevet i forbindelse med cysten er pasientens eneste kilde til skjoldbruskkjertelhormon, vil det som oftest være hensiktsmessig å avstå fra operativ behandling.

De laterale halscyster er rester etter gjellefurer i fosterlivet. Selv om cystene er medfødte, kan de komme til syne først i voksen alder. De kan bli betente. Behandlingen er kirurgisk fjerning.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.