Halscyste er et væskefylt hulrom på halsen. Det finnes to typer halscyster:

Faktaboks

Uttale

hals-s'yste

  • Mediane halscyster forekommer i midtlinjen.
  • Laterale halscyster forekommer på siden av halsen, som regel ved fremre rand av den skrå halsmuskelen (musculus sternocleidomastoideus).

Både mediane og laterale halscyster skyldes utviklingsforstyrrelser.

Median halscyste

Mediane halscyster skyldes forstyrrelser i utviklingen av skjoldbruskkjertelen. I fosterlivet ligger anlegget til skjoldbruskkjertelen på tungeroten. Derfra vokser det ned mot nedre kant av strupehodet. Denne forflyttingen kan forstyrres ved at noe skjoldbruskkjertelvev blir liggende igjen på veien og senere i livet danner et væskefylt hulrom. Når dette hulrommet har forbindelse til huden, dannes en median halsfistel. Det hender også at hele forflyttingen av skjoldbruskkjertelen stopper opp, ofte på høyde med tungebenet. I enkelte tilfeller forflytter den seg overhodet ikke og blir liggende på tungeroten.

Behandlingen av mediane halscyster er vanligvis kirurgisk, men dersom vevet i forbindelse med cysten er pasientens eneste kilde til skjoldbruskkjertelhormon, vil det som oftest være hensiktsmessig å avstå fra operativ behandling.

Lateral halscyste

De laterale halscyster er rester etter gjellefurer i fosterlivet. Selv om cystene er medfødte, kan de komme til syne først i voksen alder. De kan bli betente. Behandlingen er kirurgisk fjerning.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg