Gjellefurer er forsenkninger av overflaten mellom de embryonale gjellebuene. Man skiller mellom fire ytre og fire indre gjellefurer, som hos lavere virveldyrs fostre gjennombrytes, åpnes og blir til gjellespalter. Hos høyere virveldyr og mennesket finner et slikt gjennombrudd ikke sted, derfor benyttes hos disse benevnelsen 'svelgfure' istedet.

Faktaboks

Også kjent som

brankialfurer

Av de ytre utvikler bare den første seg: til ytre øreåpning (meatus acusticus externa). Av de indre (svelgfurer) utvikles den første til øretrompeten (tuba auditiva), den andre til ganemandelen (tonsilla palatina), den tredje til skjoldbruskkjertelen (glandula thyreoidea), brisselen (thymus) og den nederste biskjoldbruskkjertelen (glandula parathyreoidea inferior), og den fjerde til den øverste biskjoldbruskkjertelen (glandula parathyreoidea superior).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg