Helseatferd er atferd og levevaner med særlige helsemessige følger. I videste forstand har all menneskelig atferd konsekvenser for helsen vår, men med helseatferd menes som regel de vaner og handlinger som har størst betydning for sykdomsrisiko. Beregninger av risikofaktorenes betydning ved de viktigste dødsårsakene har vist at livsstilsfaktorer er ansvarlig for ca. 40 prosent, biologiske faktorer for ca. 30 prosent og miljøfaktorer for ca. 20 prosent av dødsfallene.

God helseatferd kan forebygge sykdom og forhindre skader dels ved å styrke kroppens motstandskraft, for eksempel ved et godt kosthold og fysisk trening, og dels ved å unngå potensielt skadelige faktorer som for eksempel tobakk, forurensning og smitte.

I begrepet helseatferd inngår også håndtering av egne symptomer og plager, og rasjonell bruk av profesjonelle helsetjenester.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg