Egenomsorg er den enkeltes egen håndtering av fysisk eller psykisk funksjonssvikt eller helsemessige problemer. Det omfatter både behandling av egne sykdommer, tiltak for å kompensere for funksjonssvikt og innhenting av kunnskap om når profesjonell bistand bør søkes.

I en videre betydning omfatter egenomsorg også den enkeltes innsats for å fremme sin egen helse og forebygge sykdom.

Medisiner

Egenomsorg gjennom bruk av medisiner kan omfatte både ordinære legemidler og alternative preparater. Sannsynligvis er en av de mest utbredte formene for egenomsorg bruk av lettere smertestillende og febernedsettende midler som for eksempel paracetamol. Det er også velkjent at befolkningen i stor grad benytter alternative preparater ved egenbehandlingen av visse sykdommer, som for eksempel tranebærpreparater ved urinveisinfeksjon.

Kontakt med helsetjenesten

De aller fleste helseproblemer håndteres av den enkelte selv ut fra egen erfaring, råd fra familie og venner eller mer systematisk informasjonsinnhenting fra oppslagsbøker og lignende. Fordelene ved egenomsorg ligger både i at ansvaret for egen helse tillegges pasienten selv, og i at mer kostbar, plagsom og kanskje også risikabel medisinsk utredning og behandling unngås.

Egenomsorg ved kroniske sykdommer

Personer med kroniske sykdommer, for eksempel diabetes og blødersykdom, har ofte meget god innsikt i sin egen situasjon og håndterer selv den daglige behandlingen av sykdommen.

Iblant utøves egenomsorg gjennom deltakelse i grupper i samspill med andre personer med tilsvarende problemer.

Ulemper ved egenomsorg

Den eventuelle faren ved egenomsorg ligger i at kontakt med helsetjenesten utsettes eller utelates og at man derved kan gå glipp av effektive behandlingsmuligheter. God egenomsorg bør derfor skje i samarbeid eller samforståelse med kompetent helsepersonell, særlig når det handler om alvorlige sykdommer. Av hensyn til pasientenes sikkerhet er det derfor satt krav i lovgivningen om slik samhandling når det gjelder alternativ behandling av pasienter med alvorlige sykdommer.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Rønnaug Larsen

Heisann.
Kunne dere sendt meg referansen til "Bare en femdel av alle symptomer og plager leder til kontakt med helsevesenet. "

svarte Marit Kirkevold

Hei,

Beklager sent svar. Jeg har prøvd å finne denne referansen, men det har dessverre ikke lykkes meg. Teksten vil bli endret.

Vennlig hilsen,
Marit Kirkevold

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg