egenomsorg

Egenomsorg, betegnelse på den enkeltes egen håndtering av fysisk eller psykisk funksjonssvikt eller helsemessige problemer. Omfatter både behandling av egne sykdommer, tiltak for å kompensere for funksjonssvikt og innhenting av kunnskap om når profesjonell bistand bør søkes. I en videre betydning omfatter egenomsorg også den enkeltes innsats for å fremme sin egen helse og forebygge sykdom.

Egenomsorg gjennom bruk av medisiner kan omfatte både ordinære legemidler og alternative preparater. Sannsynligvis er en av de mest utbredte formene for egenomsorg bruk av lettere smertestillende og febernedsettende preparater som f.eks. paracetamol. Likeledes er det velkjent at befolkningen i stor grad benytter alternative preparater ved egenbehandlingen av visse sykdommer, som f.eks. tranebærpreparater ved urinveisinfeksjon.

Bare en femdel av alle symptomer og plager leder til kontakt med helsevesenet. De aller fleste helseproblemer håndteres av den enkelte selv ut fra egen erfaring, råd fra familie og venner eller mer systematisk informasjonsinnhenting fra oppslagsbøker o.l. Fordelene ved egenomsorg ligger både i at ansvar for egen helse tillegges pasienten selv, og i at mer kostbar, plagsom og kanskje også risikabel medisinsk utredning og behandling unngås.

Personer med kroniske sykdommer, f.eks. diabetes og blødersykdom, har ofte meget god innsikt i sin egen situasjon og håndterer selv den daglige behandlingen av sykdommen. Iblant utøves egenomsorg gjennom deltakelse i grupper i samspill med andre personer med tilsvarende problemer.

Den eventuelle faren ved egenomsorg ligger i at kontakt med helsetjenesten utsettes eller utelates og at man derved kan gå glipp av effektive behandlingsmuligheter. God egenomsorg bør derfor skje i samarbeid eller samforståelse med kompetent helsepersonell, særlig når det handler om alvorlige sykdommer. Av hensyn til pasientenes sikkerhet er det derfor satt krav i lovgivningen om slik samhandling når det gjelder alternativ behandling av pasienter med alvorlige sykdommer. Se også alternativ medisin

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg