hemodialyse

Dialysebehandling. På tegningen over er dialysens prinsipp illustrert. Stoffer som kan passere membranens porer, diffunderer fra den høye til den lave konsentrasjonen. Derfor diffunderer avfallsstoffet urinstoff (gule kuler) ut av blodet til dialysevæsken, mens salter som skal tilføres pasienten (røde kuler), diffunderer inn i blodet fra dialysevæsken. Blodets proteinmolekyler (blå kuler) er for store til å passere membranens porer.

Av /Store medisinske leksikon ※.

Artikkelstart

Hemodialyse er en metode for fjerning av blodets avfallsstoffer og væskeoverskudd ved hjelp av et dialysefilter. Prinsippet ved dialyse er at avfallsstoffer fra pasientens blod fjernes.

Faktaboks

Uttale
hemodialˈyse

Avfallsstoffene fjernes ved at de diffunderer gjennom en semipermeabel membran i dialysefilteret til dialysevann på den andre siden, fordi konsentrasjonen av avfallsstoffene er høyere i pasientens blod enn i dialysevann. Hemodialyse er intermitterende behandling i 3–5 timer, vanligvis 2–4 ganger ukentlig ved kronisk nyresvikt. Ved akutt nyreskade gis behandling som regel én gang daglig.

Hemodialyse brukes også i behandlingen av akutte forgiftninger. Ved forgiftning med forbindelser som i likhet med litium og tetraklorkarbon har skadelig virkning på nyrene, kan det være nødvendig å dialysere pasienten til den akutte nyresvikten er overstått. I andre tilfeller, ved forgiftning med forbindelser som salicylater og metanol kan avgiftningen påskyndes ved å dialysere pasienten.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg