dialysebehandling

Figuren viser enkelt prinsippet for hemodialyse. Blod føres fra pasienten ved hjelp av en pumpe til et dialysefilter som består av en rekke små hårrør (kapillarrør) som blodet går gjennom før det føres tilbake til pasienten. Hårrørene omgis av dialysevæske som er en spesialvæske med vann med et bestemt innhold av salter (elektrolytter). Dialysevæsken fornyes hele tiden.

Av /Store medisinske leksikon ※.

Hemodialyse er en metode for fjerning av blodets avfallsstoffer og væskeoverskudd ved hjelp av et dialysefilter.

Faktaboks

Uttale
hemodialˈyse

Avfallsstoffene fjernes ved at de diffunderer gjennom en halvgjennomtrengelig hinne (semipermeabel membran) i dialysefilteret til dialysevæsken på den andre siden fordi konsentrasjonen av avfallsstoffene er høyere i pasientens blod enn i dialysevæsken. Hemodialyse foregår som økter på 3–5 timer, vanligvis 2–4 ganger ukentlig ved kronisk nyresvikt. Ved akutt nyreskade gis behandling som regel én gang daglig.

Hemodialyse brukes også i behandlingen av akutte forgiftninger. Ved forgiftning med forbindelser som i likhet med litium og tetraklorkarbon har skadelig virkning på nyrene, kan det være nødvendig å dialysere pasienten til den akutte nyresvikten er overstått. I andre tilfeller, ved forgiftning med forbindelser som salicylater og metanol kan avgiftningen påskyndes ved å dialysere pasienten.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg