Metanol
Metanol er en fargeløs, lettantennelig og svært giftig væske. Den kalles også metylalkohol eller tresprit. Metanol er et godt løsemiddel og brukes av den grunn mye i kjemisk industri og i teknikken for øvrig.
Av /Flickr.
Lisens: CC BY NC 2.0

Metanolforgiftning er en tilstand som kan inntre etter inntak av store mengder metanol. Farlig dose er 7–8 gram, dødelig dose fra 30 gram. Forgiftning med metanol skyldes forveksling med etanol (alkohol), som ikke kan skilles fra denne på smak og lukt. Metanol er billigere enn etanol og har erstattet en andel av alkohol i smuglersprit.

Faktaboks

Uttale
metanˈolforgiftning

Metanolforgiftninger, av og til med dødelig utgang, har særlig vært sett i den østlige del av Europa. I forbindelse med smuglersaken med metanol i 2002/2003 i Norge ble nærmere 20 metanoldødsfall registrert.

Årsak

Metanolforgiftning skyldes nedbrytningsproduktene formaldehyd og maursyre. Metanol selv er lite giftig. Særlig maursyre forårsaker en svær surgjøring av blodet (acidose) og ofte hel eller delvis blindhet hos de som overlever. Døden skyldes lammelse av åndedrettet.

Diagnostikk

Metanolforgiftning bør mistenkes ved acidose av ukjent årsak, kombinert med kortpustethet og synsforstyrrelser. Ved sykehusinnleggelse vurderes forhøyet osmolalt gap og/eller aniongap. Ved visse sykehus gjøres også påvisning av metanol og/eller maursyre i blod eller urin. Typiske tegn på skade i synsnerven kan sees med oftalmoskopi.

Symptomer

Symptomer på metanolforgiftning sees 10–30 timer etter inntak. Samtidig bruk av alkohol vil føre til at symptomene kommer senere. Metanol påvirker nervesystemet, men ruseffekten er mye svakere enn for etanol. I starten sees gjerne slapphet, hodepine, kvalme og magesmerter, senere synsforstyrrelser (tåkesyn) og tungpustethet. I alvorlige tilfeller mister pasienten bevisstheten, og åndedrettet og hjertet lammes. Ved overlevelse sees varige nevrologiske skader og blindhet.

Behandling

Behandlingsresultatene ved metanolforgiftning er gode hvis det ikke har gått for lang tid etter inntak. Det er derfor viktig at personer som har fått i seg metanol, raskt tar kontakt med sykehus eller Giftinformasjonen. Behandlingen består i å tilføre base for å korrigere syreproduksjonen i kroppen, hindre nedbrytningen av metanol ved hjelp av motgiftene fomepizol eller etanol, eventuelt å «rense blodet» ved dialysebehandling.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg