Betegner et raskt tap av nyrefunksjonen over timer til dager.

Faktaboks

Også kjent som

AKI

akutt nyresvikt

Forekomst

Akutt nyreskade opptrer hos 10–20 prosent av pasienter innlagt på sykehus av andre årsaker, 50 prosent av intensivpasienter. Eldre og pasienter med kronisk nyresykdom, diabetes mellitus og hjerte-karsykdommer er særlig utsatt.

Diagnose

Diagnostiseres ved enten fall i urinproduksjonen eller stigende serum-kreatinin ved blodprøver.

Årsak

Akutt nyreskade kan skyldes redusert blodgjennomstrømming i nyrene (prerenal), obstruert avløp (postrenal) eller sykdomsprosesser i nyrene (renal). Hos pasienter innlagt på sykehus er akutt tubulær nekrose den vanligste årsak, men andre årsaker som blokkering av urinens avløp, glomerulonefritt, tubulointerstitiell nefritt og pyelonefritt krever spesifikk behandling og må utelukkes.

Prognose og behandling

De fleste tilfeller er reversible over dager til uker. Alvorlige tilfeller kan utvikle akutt nyresvikt og kreve dialysebehandling i påvente av at nyrefunksjonen bedrer seg.

Pasienter som får akutt nyreskade under et sykehusopphold har en dårligere prognose enn tilsvarende pasienter uten nyreskade. Dette forklares hovedsakelig av at de som utvikler akutt nyreskade har en mer alvorlig grunnsykdom.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg