Betegner et raskt tap av nyrefunksjonen over timer til dager.

Akutt nyreskade opptrer hos 10–20 prosent av pasienter innlagt på sykehus av andre årsaker, 50 prosent av intensivpasienter. Eldre og pasienter med kronisk nyresykdom, diabetes mellitus og hjerte-karsykdommer er særlig utsatt.

Diagnostiseres ved enten fall i urinproduksjonen eller stigende serum-kreatinin ved blodprøver. 

Akutt nyreskade kan skyldes redusert blodgjennomstrømming i nyrene (prerenal), obstruert avløp (postrenal) eller sykdomsprosesser i nyrene (renal). Hos pasienter innlagt på sykehus er akutt tubulær nekrose den vanligste årsak, men andre årsaker som blokkering av urinens avløp, glomerulonefritt, tubulointerstitiell nefritt og pyelonefritt krever spesifikk behandling og må utelukkes.

De fleste tilfeller er reversible over dager til uker. Alvorlige tilfeller kan utvikle akutt nyresvikt og kreve dialysebehandling i påvente av at nyrefunksjonen bedrer seg.

Pasienter som får akutt nyreskade under et sykehusopphold har en dårligere prognose enn tilsvarende pasienter uten nyreskade. Dette forklares hovedsakelig av at de som utvikler akutt nyreskade har en mer alvorlig grunnsykdom.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.