hermafrodittisme (hos mennesket)

Artikkelstart

Hermafrodittisme er at begge kjønn utvikles hos samme individ, enten samtidig eller til forskjellig tid. I mennesket ser vi dette som genitale anomalier som forekommer hos mennesket i to former: ekte hermafrodittisme og pseudohermafrodittisme.

Faktaboks

Uttale

hermafrodittˈisme

Etymologi

etter Hermafroditos, sønn av Hermes og Afrodite, som ved forening med kildenymfen Salmakis ble forvandlet til et tvekjønnet vesen.

Også kjent som

tvekjønnethet

Ekte hermafrodittisme

Ekte hermafrodittisme er en meget sjelden tilstand. Ved denne formen inneholder kjønnskjertlene vev fra begge kjønn. Enten finnes det en mannlig kjønnskjertel (testikkel) og en kvinnelig (eggstokk), eller samme kjønnskjertel kan inneholde både eggstokk- og testikkelvev.

Som følge av dette blir individet som regel preget av både mannlig og kvinnelig utseende. Særlig gjelder dette selve kjønnsorganene. Men de ytre kjønnsorganene og den sekundære kjønnsutviklingen kan også være rent mannlige eller rent kvinnelige. Det produseres ikke funksjonelle kjønnsceller. Hermafrodittisme behandles ved operative inngrep og hormoner med sikte på å utvikle det ene kjønnet.

Pseudohermafrodittisme

Pseudohermafrodittisme arter seg forskjellig hos de to kjønnene.

Ved kvinnelig pseudohermafrodittisme er personen genetisk sett kvinne og har eggstokker, men de ytre kjønnsorganene ligner de mannlige. Årsaken til dette kan være overskudd av mannlige kjønnshormoner på grunn av genetiske faktorer (adrenogenitalt syndrom), anvendelse av visse hormoner under svangerskapet (for å hindre abort) med maskulinisering av barnet til følge, eller ukjente forhold.

Ved mannlig pseudohermafrodittisme er personen genetisk sett mann og har testikler, men individets utseende og ytre kjønnsorganer er mer eller mindre kvinnelige. Testiklene finnes som regel i de ytre kjønnsleppene, i lyskekanalene eller inne i bukhulen. Den mannlige pseudohermafrodittisme omfatter en lang rekke klinisk forskjellige tilstander, fra ganske moderate forandringer i de ytre kjønnsorganene i kvinnelig retning, til et utvendig sett fullstendig kvinnelig individ.

Årsaken til denne tilstanden er at det mannlige kjønnshormonet (testosteronet) er nødvendig i fosterlivet for utvikling av det mannlige kjønnsapparat hos guttefostre. Dersom testosteronet enten ikke produseres, produseres i utilstrekkelig mengde, eller at det på grunn av en enzymmangel ikke omdannes til aktivt hormon, fører det til pseudohermafrodittisme. Årsaken kan også være en feil i de celler det mannlige kjønnshormon skal virke på, for eksempel ved at mottakerne for hormonsignalet (reseptorer) mangler.

Også pseudohermafrodittisme er sjeldent, men allikevel noe mer utbredt enn ekte hermafrodittisme.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg