kjønnsbestemmelse

Artikkelstart

Kjønnsbestemmelse vil si å fastslå hvilket kjønn fosteret har før fødselen, eller etter fødselen hvis det på grunn av kroppsfeil er tvil om kjønnet.

Kjønnsbestemmelse før fødselen

Ved kjønnsbestemmelse før fødselen undersøker man kromosomene i celler – oftest i en fostervannsprøve eller i en morkakeprøve – etter dyrking i laboratoriet. Dette kan man gjøre fordi cellene i fostervannet vesentlig skriver seg fra fosteret. Disse cellene er avstøtt fra fosterets hud og slimhud. Når man ser på kromosomene i fosterceller under deling, vil man av kjønnskromosomparet kunne fastslå fosterets kjønn. Se også fosterdiagnostikk.

Kjønnsbestemmelse etter fødselen

Også etter fødselen skjer kjønnsanalyse best ved kromosomundersøkelse, men nå vanligvis fra dyrkede hvite blodceller. I enkelte tilfeller er det tvil om nyfødtes kjønn, for eksempel på grunn av misdannelser av de ytre kjønnsorganene eller hormonpåvirkning for eksempel ved feil i dannelsen av kolesterol.

Ved såkalt 21-hydroksylasemangel vil det hos jentefoster kunne dannes for mye av det mannlige kjønnshormonet testosteron, og dette vil påvirke størrelsen av klitoris slik at denne kan tas for å være en penis. Utredning av slike barn med intersex er komplisert og må foregå i spesialavdeling. En rekke tilstander kan ligge bak, og hormonbestemmelser, kromosomstudier, bildedannelse av indre kjønnsorganer og eventuelt supplerende undersøkelser kan være nødvendig før barnets kjønn fastslås.

Et aktivt SRY-gen vil, enten det sitter på et Y-kromosom eller X-kromosom, normalt gjøre at fosteret får mannlige kjønnskjennetegn, men det finnes også en tilstand der man kromosommessig er 46,XY, men får et helt kvinnelig fremtoningspreg fordi cellene ikke svarer på testosteronhormonsignalet. Se hermafrodittisme.

Tidligere undersøkte man med henblikk på det såkalte kjønnskromatin eller Barr-inklusjonslegeme. Dette finnes i celler fra kvinner og representerer det ene av kvinnens to X-kromosomer, nemlig det som er genetisk inaktivt. Til undersøkelsen benytter man som regel epitelceller som tas fra slimhinnen i kinnet. En slik undersøkelse har vært utført av kvinnelige deltagere i større internasjonale idrettsstevner. Undersøkelsen er nå forbudt i Norge på grunn av feil eller usikkerhet ved prøven. Se også kjønnstest.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg