Heteslag, tilstand med sterkt økt kroppstemperatur (ofte over 40 °C, se også hypertermi), vanligvis kombinert med lavt blodtrykk (pga. uttørring og generell utvidelse av blodkar) og nedsatt bevissthet eller bevisstløshet. Det kan også oppstå kramper som skyldes generell irritabilitet i hjernen.

Når omgivelsenes temperatur nærmer seg eller overstiger kroppstemperaturen, er fordampning av svette den eneste muligheten til å avkjøle huden. Begrenset evne til å svette (nedsatt væskemengde i kroppen, dehydrering, eller manglende akklimatisering til varmt klima), kombinert med høy luftfuktighet og fysiske anstrengelser, gir økt risiko for at kroppen produserer mer varme enn den kan avgi og dermed utvikler heteslag. I alvorlige tilfeller kan det oppstå muskelskade og sviktende funksjon av lever, nyrer og koagulasjonssystemet.

Heteslag kan forebygges ved å unngå sterk varme uten foregående tilvenningsperiode, sørge for rikelig væskeinntak og ekstra tilførsel av salt. Man bør også unngå anstrengende muskelaktivitet som øker svettemengden og dermed faren for uttørring. Behandlingen av lettere tilfeller består i avkjøling og rikelig væsketilførsel. Alvorlige tilfeller avkjøles og bringes raskt til sykehus for intravenøs væsketilførsel og overvåking.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.