Hjerneventrikler.

Hjerneventrikler. I hjernens indre finnes væskefylte hulrom (ventrikler) hvor hjerne- og ryggmargsvæsken (cerebrospinalvæsken) dannes og sirkulerer. På tegningen er disse hulrommene gjengitt med mørk farge. Hjernen er gjort «gjennomsiktig».

Av /KF-arkiv ※.

Hjerneventriklene er hulrom inne i sentralnervesystemet som er fylt med hjernevæske (cerebrospinalvæske). Det er fire slike hulrom eller ventrikler i hjernen.

Faktaboks

Også kjent som

ventriculi cerebri

De to sideventriklene (laterale ventrikler) sitter i storhjernens to hemisfærer. Tredje ventrikkel, som ligger i fremre del av hjernestammen, er en smal vertikalt stilt spalte i midtlinjen over hypothalamus med sidevegger mot thalamus. Den har forbindelser til sideventriklene og bakover gjennom en trang kanal (aqueductus, akvedukten) til fjerde ventrikkel i den forlengede marg, under lillehjernen. I taket i fjerde hjerneventrikkel finnes det en rekke åpninger som gir forbindelse med subaraknoidalrommet. Fjerde hjerneventrikkel fortsetter i ryggmargen som sentralkanalen (canalis centralis). I fjerde hjerneventrikkel og sideventriklene er det folder inn i ventriklene med kapillarer (plexus chorioideus). Her dannes hjernevæsken, hovedsakelig ved en filtreringsprosess av pulsåreblodet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg