hjerneventriklene

Hjerneventrikler. I hjernens indre finnes væskefylte hulrom (ventrikler) hvor hjerne- og ryggmargsvæsken (cerebrospinalvæsken) dannes og sirkulerer. På tegningen er disse hulrommene gjengitt med mørk farge. Hjernen er gjort «gjennomsiktig».

Av /KF-arkiv ※.

Artikkelstart

Hjerneventriklene er hulrom inne i sentralnervesystemet som er fylt med hjernevæske (cerebrospinalvæske). Det er fire slike hulrom eller ventrikler i hjernen.

Faktaboks

Også kjent som

ventriculi cerebri

De to sideventriklene (laterale ventrikler) sitter i storhjernens to hemisfærer. Tredje ventrikkel, som ligger i fremre del av hjernestammen, er en smal vertikalt stilt spalte i midtlinjen over hypothalamus med sidevegger mot thalamus. Den har forbindelser til sideventriklene og bakover gjennom en trang kanal (aqueductus, akvedukten) til fjerde ventrikkel i den forlengede marg, under lillehjernen. I taket i fjerde hjerneventrikkel finnes det en rekke åpninger som gir forbindelse med subaraknoidalrommet. Fjerde hjerneventrikkel fortsetter i ryggmargen som sentralkanalen (canalis centralis). I fjerde hjerneventrikkel og sideventriklene er det folder inn i ventriklene med kapillarer (plexus chorioideus). Her dannes hjernevæsken, hovedsakelig ved en filtreringsprosess av pulsåreblodet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg