Hjernehinner.

Hjernehinner. Sentralnervesystemet er omgitt av et beskyttende og isolerende lag av hinner. Mellom disse strømmer cerebrospinalvæsken som virker som en støtpute for hjernens nerveceller. Tegningen viser skjematisk beliggenhet og inndelingen av disse hinnene.

Av /KF-arkiv ※.

Subaraknoidalrommet er et væskefylt hulrom mellom spindelvevshinnen (arachnoidea) og årehinnen (pia mater) i hjernen og ryggmargen. Det er tynne, trådlignende forbindelser mellom de to hinnene som sikrer en viss avstand mellom hjernen og dens omgivelser.

Faktaboks

Uttale
subaraknoidˈalrommet
Etymologi
av latin sub ‘under’ og gresk arachne, ‘edderkopp’.
Også kjent som

cavum subarachnoidale

Rommet er bare en spalte, men kan variere atskillig i høyde. Det er særlig stort i vinkelen mellom lillehjernen og baksiden av den forlengede marg, hvor det dannes et hulrom (cisterna magna).

I subaraknoidalrommet finner vi store blodårer som ligger relativt dårlig beskyttet og som dermed kan forårsake livstruende subaraknoidalblødning. Ved slik blødning vil blodet blande seg med cerebrospinalvæsken.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg