Hyperinsulinisme, tilstand hvor blodets insulinkonsentrasjon er unormalt høy. Tilstanden må vurderes sammen med blodets sukkerkonsentrasjon, siden det normalt er en nær sammenheng mellom økning i blodsukker og økt utskillelse av insulin fra bukspyttkjertelen.

Hyperinsulinisme og påfølgende lavt blodsukker (hypoglykemi) kan føre til besvimelser og krampeanfall. Årsaken kan være en svulst, insulinom, som utgår fra bukspyttkjertelens øyvev, Langerhans' øyer, og som lager insulin. Vanligvis er det bare én slik svulst, noen ganger flere. Svulsten er i de fleste tilfellene godartet, som vil si at den ikke sprer seg i organismen.

Behandlingen er kirurgisk. Hyperinsulinisme forekommer ikke sjelden ved diabetes hvis insulindosen er for stor. Dette reguleres ved inntak av sukker. Ved alvorligere tilfeller må glukose gis rett i blodet. Hyperinsulinisme sammen med høyt eller normalt blodsukker kan sees ved insulinresistens. Det foreligger da en relativ hyperinsulinisme som er en faktor forbundet med de såkalte livsstilssykdommene, som metabolsk syndrom.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg