Måling av livvidde
Metabolsk syndrom er en samlebetegnelse på flere risikofaktorer for hjerte- og karsykdommer. Det kjennetegnes blant annet av abdominal fedme, det vil si at fettet har lagt seg rundt buken.
Måling av livvidde
Av /Shutterstock.

Metabolsk syndrom er en samling av risikofaktorer for diabetes type 2 og hjerte- og karsykdom som ofte opptrer sammen, og som kan komme av blant annet abdominal fedme og arvelige egenskaper.

Faktaboks

Uttale
metabˈolsk syndrom
Også kjent som

insulinresistenssyndrom, syndrom X

Definisjon

Faktorene som kjennetegner syndromet er:

Når flere av disse faktorene opptrer sammen kalles det metabolsk syndrom.

Det finnes ulike definisjoner av syndromet. Definisjonen til National Cholesterol Education Program (NCEP) i deres Adult Treatment Panel III (ATP III) er mye brukt og krever at minst tre av følgende kriterier er oppfylt:

  • Abdominal fedme med midjemål minst 102 centimeter hos menn og 88 centimeter hos kvinner
  • Høyt triglyseridnivå i blodserum, minst 1,7 millimol per liter (mmol/l)
  • Lavt HDL-kolesterolnivå i serum, under 1,0 mmol/l hos menn og 1,3 mmol/l hos kvinner
  • Blodtrykk minst 130/85 mmHg eller medikamentell behandling av høyt blodtrykk
  • Fastende blodsukker minst 5,6 mmol/l eller medikamentell behandling av høyt blodsukker

Andre faktorer som ofte ses i tilknytning til disse er fettlever, polycystisk ovariesyndrom og økt utskillelse av protein i urinen. I tillegg kan dårlig fungerende endotel, økt tendens til blodproppdannelse og betennelse bidra til å øke risikoen for sykdom hos personer med metabolsk syndrom.

Årsaker

Fedme, fysisk inaktivitet og genetisk predisposisjon er viktige årsaker til utvikling av metabolsk syndrom. Disse årsakene kan blant annet føre til insulinresistens, som kan lede til utvikling av diabetes type 2 og dyslipidemi. De enkelte faktorene som inngår i det metabolske syndromet, har i tillegg egne årsaker som er nærmere beskrevet i omtalen av de enkelte faktorene.

Behandling

Personer med metabolsk syndrom har nytte av livsstilsendringer som fører til økt fysisk aktivitet og vektreduksjon. Målet med behandlingen er å redusere risikoen for å få hjerte- og karsykdom og diabetes type 2.

Blodsukkersenkende medikamentell behandling kan være nødvendig ved diabetes type 2. Medikamenter som senker blodtrykket eller kolesterolnivået kan være nødvendig dersom nivået av disse faktorene er betydelig forhøyet, eller dersom personens samlede risiko for å utvikle hjerte- og karsykdom er høy.

Risikoen for å utvikle hjerte- og karsykdom kan beregnes ved hjelp av tabeller eller risikokalkulatorer. NORRISK 2-kalkulatoren er anbefalt for slik bruk i Norge, og Helsedirektoratet har utgitt retningslinjer for hvordan den beregnede risikoen for hjerte- og karsykdom kan brukes til anbefaling om forebyggende livsstilstiltak og medikamentell behandling.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg