Insulin er et lite protein med molekylvekt på cirka 6000 dalton. Det består av to polypeptidkjeder: en alfakjede med 21 aminosyrer og en betakjede med 30 aminosyrer. Kjedene holdes sammen av såkalte svovelbroer, elektrostatiske bindinger mellom to par svovelatomer.
Insulin produseres i betacellene i Langerhans' celleøyer i bukspyttkjertelen. Produksjonen begynner med dannelsen av en lang aminosyrekjede som kalles proinsulin. Proinsulin samles opp i små blærer i cellen. Mens blærene beveger seg mot overflaten, spaltes proinsulin i ett molekyl insulin og ett molekyl C-peptid. Når betacellen får signal om å skille ut insulin, smelter blærene sammen med cellemembranen og tømmer sitt innhold ut i vevsvæsken og blodet. I denne prosessen skilles det ut like mengder insulin og C-peptid.
Utskillelsen av insulin fra betacellene styres av blodsukkeret, og øker når blodsukkeret stiger, for eksempel etter måltid. Insulinmolekylene transporteres med blodet til ulike målceller rundt om i kroppen. Cellemembranen består av fett, og fordi insulin ikke er fettløseling kan det ikke passere membranen av seg selv. For å kunne utøve sin virkning, må insulin binde seg til en reseptor på overflaten som strekker seg gjennom cellemembranen og formidler signalet videre inn i cellen.
Kommentarer (6)
skrev Abba Elizabeth Coron
svarte Jens Petter Berg
skrev Morten Mikalsen
Bra artikkel, og æ e en av masrævan her på SML :) Men setter veldig pris på jobben dere gjør.
Kanskje burde historien om insulin fått en linje eller to. Det var tross alt et paradigmeskifte innen helsevitenskap at man nå kunne korrigere et hormonnivå i kroppen.
svarte Synøve Kamøy
Hei, Morten! Takk for ditt forslag. Jeg skal kontakte fagansvarlig å sørge for at vi får inn et lite avsnitt om insulinets historie. MVH Synøve Kamøy, medisinsk redaktør.
svarte Bjørn Olav Åsvold
Takk for god tilbakemelding og godt forslag, Morten!
Jeg legger til et avsnitt om insulinets historie. Vennlig hilsen Bjørn Olav Åsvold
Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.
Du må være logget inn for å kommentere.