Hypokapnibehandling
Ved angstanfall kan man puste så fort og mye at man puster ut for mye karbondioksid (CO2). Når det er for lite karbondioksid i blodet kalles det hypokapni, og det kan føre til blant annet prikking i fingrene og besvimelse. En måte å behandle hypokapni på er ved å puste ut og inn i en papirpose. Da vil man puste inn det karbondioksidet man puster ut.
Hypokapnibehandling
Av /Shutterstock.

Hypokapni betyr for lav konsentrasjon av karbondioksid (CO2) i blodet, og kan forekomme ved hyperventilasjon. Hypokapni kan føre til symptomer som prikking i fingrene og rundt munnen, synsforstyrrelser og besvimelse.

Faktaboks

Uttale
hypokapnˈi

Hypokapni kan sees i forbindelse med angstanfall, og slik hypokapni kan behandles ved å puste gjennom et rør, for eksempel kjernen i en rull med kjøkkenpapir eller i en plastpose. Karbondioksid som pustes ut fra lungene vil da bli med luften som pustes inn i neste innpust.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg