karbondioksid (fysiologi)

Artikkelstart

Karbondioksid er en farge- og luktløs, ikke brennbar gass. Karbondioksid er sluttproduktet ved fullstendig forbrenning av alle karbonforbindelser, også ved forbrenning i levende celler. I fri tilstand er karbondioksid en meget viktig bestanddel av luften i atmosfæren.

Faktaboks

Uttale
karbˈondioksid
Også kjent som
CO2

Fysiologisk virkning

Et innhold på 4–5 prosent CO2 i luften kan ved lengre tids innånding fremkalle bevisstløshet hos mennesker. 8 prosent CO2 i luft medfører etter 30–60 minutter bevisstløshet og død. CO2 er ikke i seg selv giftig, men den virker kvelende fordi det ikke blir tilstrekkelig oksygen for åndedrettet.

Motmiddel er gjenopplivningsforsøk med frisk luft eller oksygentilførsel. I mindre mengder stimulerer CO2 åndedrettet, og pustefunksjonen styres av CO2-innholdet i blodet. Det CO2 som tilføres organismen gjennom karbondioksidholdige drikkevarer, har ingen skadelig virkning. Alkoholiske drikkevarer som inneholder CO2, virker hurtigere berusende enn tilsvarende CO2-frie drikkevarer.

Løselighet

Når vann står i kontakt med luft som inneholder karbondioksid, vil karbondioksid løses i vannet. Karbondioksid danner da en syre, karbonsyre: CO2 + H2O = H2CO3.

Karbonsyre kan danne to typer av salter ettersom ett eller to hydrogenatomer erstattes av metallioner. Hvis to natriumioner inngår, kalles saltet natriumkarbonat, Na2CO3, eller soda. Hvis ett natriumion inngår, kalles saltet natriumhydrogenkarbonat, NaHCO3, eller natriumbikarbonat.

Konsentrasjonen av oppløst karbondioksid øker med andelen av karbondioksid i luften. Når vannet ikke løser mer karbondioksid, er det vanlig å si at karbondioksidets partialtrykk over vannet er det samme som dets andel (partialtrykk) i luften. Karbondioksidets partialtrykk i en væske er altså et uttrykk for konsentrasjonen av oppløst gass i væsken.

Hvis man går ut fra normale forhold, er det totale gasstrykk én atmosfære, 760 millimeter kvikksølv (mmHg). Karbondioksidets partialtrykk i arterieblodet (partiell karbondioksidspenning eller pCO2, hvor p står for trykk) er 40 mmHg. Under disse omstendigheter oppløses cirka 2,75 volumprosent, det vil si rundt 2,75 milliliter karbondioksid per 100 milliliter blod. Den totale mengden karbondioksid i kroppen er cirka 46 milliliter. Dessuten er en enda mye større mengde bundet karbondioksid til stede i kroppen, og da hovedsakelig i form av natriumhydrogenkarbonat (karbondioksidets salter kalles karbonater), som utgjør en av blodets viktigste buffere.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg