Hyperventilasjon er svært raskt og dypt åndedrett. Hyperventilasjon er en fysiologisk mekanisme for å bevare en normal konsentrasjon av oksygen og karbondioksid i blodet, samt en normal surhetsgrad (pH). Signaler om behov for økt ventilasjon skjer via reseptorer i den forlengede marg, i hovedpulsåren og i halsarteriene.

Forhold som kan fremkalle hyperventilasjon er for eksempel opphold i stor høyde, ulike lungesykdommer og ukontrollert diabetes med lav pH i blodet. Ved å hyperventilere vil man da senke konsentrasjonen av karbondioksid i blodet, heve pH-nivået, og man vil kunne øke oksygenkonsentrasjonen.

Hyperventilasjon kan også sees hos personer som ikke lider av organisk sykdom eller oppholder seg i høyden. Hyperventilasjonsanfallene er da psykogent betinget. Ved uttalt psykogen hyperventilasjon vil personen merke svimmelhet, prikking i fingrene og rundt munnen, krampetendens i fingre/tær og eventuelt besvimelse. Disse symptomene skyldes at kroppens syre-base-balanse forrykkes. Denne typen hyperventilasjon oppleves som reell åndenød (dyspné) og er en viktig differensialdiagnose i utredningen av pasienter som klager over tung pust.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.