hyperventilasjon

Artikkelstart

Hyperventilasjon er svært raskt og dypt åndedrett. Hyperventilasjon er en fysiologisk mekanisme for å bevare en normal konsentrasjon av oksygen og karbondioksid i blodet, samt en normal surhetsgrad (pH). Signaler om behov for økt ventilasjon skjer via reseptorer i den forlengede marg, i hovedpulsåren og i halsarteriene.

Forhold som kan fremkalle hyperventilasjon er for eksempel opphold i stor høyde, ulike lungesykdommer og ukontrollert diabetes med lav pH i blodet. Ved å hyperventilere vil man da senke konsentrasjonen av karbondioksid i blodet, heve pH-nivået, og man vil kunne øke oksygenkonsentrasjonen.

Hyperventilasjon kan også sees hos personer som ikke lider av organisk sykdom eller oppholder seg i høyden. Hyperventilasjonsanfallene er da psykogent betinget. Ved uttalt psykogen hyperventilasjon vil personen merke svimmelhet, prikking i fingrene og rundt munnen, krampetendens i fingre/tær og eventuelt besvimelse. Disse symptomene skyldes at kroppens syre-base-balanse forrykkes. Denne typen hyperventilasjon oppleves som reell åndenød (dyspné) og er en viktig differensialdiagnose i utredningen av pasienter som klager over tung pust.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg