Hyperventilasjon er svært raskt og dypt åndedrett. Hyperventilasjon er en fysiologisk mekanisme for å bevare en normal konsentrasjon av oksygen og karbondioksid i blodet, samt en normal surhetsgrad (pH). Signaler om behov for økt ventilasjon skjer via reseptorer i den forlengede marg, i hovedpulsåren og i halsarteriene.

Årsaker

Forhold som kan fremkalle hyperventilasjon er for eksempel opphold i stor høyde, ulike lungesykdommer og acidose, det vil si lav pH i blodet. Ved å hyperventilere vil man da senke konsentrasjonen av karbondioksid i blodet, heve pH-nivået, og man vil kunne øke oksygenkonsentrasjonen.

Hyperventilasjon kan også sees hos personer som ikke lider av organisk sykdom eller oppholder seg i høyden. Hyperventilasjonsanfallene er da psykogent betinget. Ved uttalt psykogen hyperventilasjon vil personen merke svimmelhet, prikking i fingrene og rundt munnen, krampetendens i fingre og tær og eventuelt besvimelse. Disse symptomene skyldes at kroppens syre-base-balanse forrykkes. Denne typen hyperventilasjon oppleves som reell åndenød (dyspné) og er en viktig differensialdiagnose i utredningen av pasienter som klager over tung pust.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg