Hyperventilasjon, raskt og dypt åndedrett. Hyperventilasjon er en fysiologisk mekanisme for å bevare en normal konsentrasjon av oksygen og karbondioksid i blodet, samt en normal surhetsgrad (pH). Signaler om behov for økt ventilasjon skjer via reseptorer i hovedpulsåren, i halspulsåren og i den forlengede marg.

Forhold som kan fremkalle hyperventilasjon er f.eks. opphold i stor høyde, ulike lungesykdommer og ukontrollert diabetes med lav pH i blodet. Ved å hyperventilere vil man da senke konsentrasjonen av karbondioksid i blodet, heve pH-nivået, og man vil kunne øke oksygenkonsentrasjonen.

Hyperventilasjon kan også sees hos personer som ikke lider av organisk sykdom eller oppholder seg i høyden. Hyperventilasjonsanfallene er da psykogent betinget. Ved uttalt psykogen hyperventilasjon vil personen merke svimmelhet, prikking i fingrene og rundt munnen, krampetendens i fingre/tær og eventuelt besvimelse. Disse symptomene skyldes at kroppens syre-base-balanse forrykkes. Denne typen hyperventilasjon oppleves som reell dyspné og er en viktig differensialdiagnose i utredningen av pasienter som klager over tung pust.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.