antistoffer

B-celler uttrykker B-cellereseptorer (membranbundne immunglobuliner), som kan gjenkjenne antigen på smittestoff. Dersom B-cellen gjenkjenner et antigen, omdannes den til plasmaceller som produserer antistoffer (løselige immunglobuliner) rettet mot samme antigen

Av /KF-arkiv ※.

Immunglobuliner er proteiner som spiller en sentral rolle i det ervervede immunforsvaret. Immunglobuliner kan binde og kjenne igjen deler av smittestoffer kalt antigener.

Det finnes to typer immunglobuliner: membranbundne immunglobuliner (B-cellereseptorer) og løselige immunglobuliner (antistoffer). Når man bruker begrepet «immunglobuliner» referer man oftest til «antistoffer», og disse to ordene brukes ofte synonymt.

B-cellereseptorer er festet til overflaten (cellemembranen) til B-celler. Dersom B-cellereseptoren binder et antigen fra et smittestoff, blir B-cellen blir aktivert. B-cellen blir da omdannet til celler som kalles plasmaceller, og det er disse plasmacellene som produserer antistoffer. Antistoffene slippes ut i blodet. B-cellereseptorene og antistoffene har samme struktur, og gjenkjenner samme antigen. Forskjellen mellom B-cellereseptorer og antistoffer er derfor at B-cellereseptoren er festet til overflaten («membranbundne»), mens antistoffene flyter i blodet («løselige»).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg