immunglobuliner

antistoffer

B-celler uttrykker B-cellereseptorer (membranbundne immunglobuliner), som kan gjenkjenne antigen på smittestoff. Dersom B-cellen gjenkjenner et antigen, omdannes den til plasmaceller som produserer antistoffer (løselige immunglobuliner) rettet mot samme antigen

Av /KF-arkiv ※.

Immunglobuliner er proteiner som spiller en sentral rolle i det ervervede immunforsvaret. Immunglobuliner kan binde og kjenne igjen deler av smittestoffer kalt antigener.

Det finnes to typer immunglobuliner: membranbundne immunglobuliner (B-cellereseptorer) og løselige immunglobuliner (antistoffer). Når man bruker begrepet «immunglobuliner» referer man oftest til «antistoffer», og disse to ordene brukes ofte synonymt.

B-cellereseptorer er festet til overflaten (cellemembranen) til B-celler. Dersom B-cellereseptoren binder et antigen fra et smittestoff, blir B-cellen blir aktivert. B-cellen blir da omdannet til celler som kalles plasmaceller, og det er disse plasmacellene som produserer antistoffer. Antistoffene slippes ut i blodet. B-cellereseptorene og antistoffene har samme struktur, og gjenkjenner samme antigen. Forskjellen mellom B-cellereseptorer og antistoffer er derfor at B-cellereseptoren er festet til overflaten («membranbundne»), mens antistoffene flyter i blodet («løselige»).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg