intravenøs kanyle

Artikkelstart

Intravenøs kanyle er et hult plast- eller metallrør som stikkes gjennom huden og inn i et overflatisk blodkar (vene). Rør som plasseres i store, dyptliggende vener, kalles vanligvis venekatetre. Intravenøse kanyler brukes til injeksjon av legemidler og infusjon av væsker.

Faktaboks

Uttale
intravenˈøs kanˈyle

Bortsett fra hos små barn, hvor kanyler av metall fortsatt ofte brukes, benyttes i dag stort sett kanyler som består av en hul metallinnerspiss omgitt av et plastytterrør. Korrekt plassering skjer ved at man ser blod strømme tilbake gjennom metallspissens hulrom når kanylens spiss kommer inn i blodkaret. Ytterrøret skyves deretter inn i venen, og metallspissen fjernes, slik at kun plastrøret ligger igjen inne i blodkaret.

Intravenøse kanyler finnes i mange forskjellige dimensjoner, og kan i prinsippet legges i en hvilken som helst vene, vanligvis foretrekkes vener på håndbak eller underarm.

Alvorlige komplikasjoner er sjeldne, men hvis kanylen ligger i flere dager, eller brukes til å gi væske eller legemidler som virker irriterende på karveggen, går den ofte tett, og det kan utvikles en smertefull betennelsestilstand i venen, såkalt tromboflebitt.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg