Intravenøs kanyle, hult plast- eller metallrør som stikkes gjennom huden og inn i et overflatisk blodkar (vene). Rør som plasseres i store, dyptliggende vener, kalles vanligvis venekatetre (se venekateter). Intravenøse kanyler brukes til injeksjon av medikamenter og infusjon av væsker.

Bortsett fra hos små barn, hvor kanyler av metall fortsatt ofte brukes, benyttes i dag stort sett kanyler som består av en hul metallinnerspiss omgitt av et plastytterrør. Korrekt plassering skjer ved at man ser blod strømme tilbake gjennom metallspissens hulrom når kanylens spiss kommer inn i blodkaret. Ytterrøret skyves deretter inn i venen, og metallspissen fjernes, slik at kun plastrøret ligger igjen inne i blodkaret.

Intravenøse kanyler finnes i mange forskjellige dimensjoner, og kan i prinsippet legges i en hvilken som helst vene, vanligvis foretrekkes vener på håndbak eller underarm.

Alvorlige komplikasjoner er sjeldne, men hvis kanylen ligger i flere dager, eller brukes til å gi væske eller medikamenter som virker irriterende på karveggen, går den ofte tett, og det kan utvikles en smertefull betennelsestilstand (tromboflebitt) i venen.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.