Nærbilde av en håndrygg som nesten er dekket av et hvitt plaster. Det stikker opp en gul plastdings som har et lokk på toppen og et bak. Dette er to kanaler inn i kateteret.
Et perifert venekateter er et plastrør som stikkes inn i en overfladisk vene. Gjennom denne kan man for eksempel gi væske. Plastrøret er noen centimetre lang og ligger her inni en vene. På enden er den gule plasten med to kanaler: På toppen er det en kanal for å sprøyte inn væske eller legemidler. Bak er det en hvit kork som kan fjernes for å koble til en slange med for eksempel et drypp.
Perifert venekateter
Av /Shutterstock.

Intravenøs kanyle er et hult plast- eller metallrør som stikkes gjennom huden og inn i et overflatisk blodkar (vene). Rør som plasseres i store, dyptliggende vener, kalles vanligvis venekatetre. Intravenøse kanyler brukes til injeksjon av legemidler og infusjon av væsker.

Faktaboks

Uttale
intravenˈøs kanˈyle

Bortsett fra hos små barn, hvor kanyler av metall fortsatt ofte brukes, benyttes i dag stort sett kanyler som består av en hul metallinnerspiss omgitt av et plastytterrør. Korrekt plassering skjer ved at man ser blod strømme tilbake gjennom metallspissens hulrom når kanylens spiss kommer inn i blodkaret. Ytterrøret skyves deretter inn i venen, og metallspissen fjernes, slik at kun plastrøret ligger igjen inne i blodkaret.

Intravenøse kanyler finnes i mange forskjellige dimensjoner, og kan i prinsippet legges i en hvilken som helst vene, vanligvis foretrekkes vener på håndbak eller underarm.

Alvorlige komplikasjoner er sjeldne, men hvis kanylen ligger i flere dager, eller brukes til å gi væske eller legemidler som virker irriterende på karveggen, går den ofte tett, og det kan utvikles en smertefull betennelsestilstand i venen, såkalt tromboflebitt.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg