Ionekanal er en mikroskopisk kanal gjennom cellemembran. Cellenes overflatemembran består hovedsakelig av fettstoffer (lipider) og er lite gjennomtrengelig for vannløselige substanser. Mange viktige cellulære prosesser er avhengige av en utveksling av vann og vannløselige substanser mellom cellenes intracellulærvæske og den omgivende ekstracellulærvæsken. Spesielle membranproteiner danner ultramikroskopiske rør gjennom cellemembranen. De fleste av disse rørene brukes i transporten av småmolekylære, vannløselige substanser over membranen. Ulike ioner eller kombinasjoner av ioner transporteres i ulike kanaler avhengig av hvilke spesielle proteiner kanalen er bygd opp av.

Noen ionekanaler er permanent åpne for transport av sine relevante ioner. Andre kan åpnes eller lukkes kontrollert avhengig av cellenes membranpotensial. Atter andre ionekanaler er koblet til reseptorer, enten i samme protein eller via mediatorproteiner, slik som G-proteiner, og kontrolleres av signalsubstanser som binder seg til reseptorene.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg