Kroppsvæsker
Intracellulærvæske er væsken inni cellene. Væsken utenfor cellene kalles ekstracellulærvæsken. Den deles i vevsvæske og blodplasma.
Av /OpenStax.
Lisens: CC BY 4.0

Ekstracellulærvæske, ECV, er den delen av kroppens væskevolum som befinner seg utenfor kroppens celler. Det totale væskevolum hos en voksen mann er omtrent 42 liter. Av dette utgjør ekstracellulærvæsken 14 liter og væsken inne i cellene (intracellulærvæsken, ICV) 28 liter.

Faktaboks

Uttale
ekstrasellulˈærveske
Også kjent som

ECV, engelsk extracellular fluid (ECF)

Fordeling

Ekstracellulærvæsken fordeler seg med 2,8 liter i blodårene, som blodplasmavæske, og 11,2 liter utenfor blodårene, som interstitiell væske. Det vil si at omtrent 80 prosent av ekstracellulærvæsken er mellom cellene.

Sammensetning

Ekstracellulærvæsken består blant annet av mange ioner og har omtrent samme saltinnhold som i havet, hvor livet engang oppstod. For at cellene skal kunne fungere normalt, og for at et normalt blodtrykk skal kunne opprettholdes, må volum og sammensetning av ekstracellulærvæsken være nøye regulert. Denne reguleringen omfatter også ekstracellulærvæskens osmolaritet for blant annet å hindre svelling eller skrumping av kroppens celler. Opprettholdelse av organismens væskebalanse er av vesentlig betydning for reguleringen av ekstracellulærvæskens osmolaritet.

Tabellen viser at det er store forskjeller på innholdet av løste stoffer i intra- og ekstracellulærvæskene. Det er for eksempel 15 ganger så mange natriumioner utenfor cellene som inne i cellene. For kaliumioner er situasjonen omvendt.

elektrolytt blodplasma ECV ICV
natriumioner (Na+) 141 143 15
kaliumioner (K+) 4 4 140
kalsiumioner (Ca2+) 2,5 1,3 0,0001
magnesiumioner (Mg2+) 1 0,7 15
klorid (Cl) 103 115 8
hydrogenkarbonat (HCO3) 25 28 15
dihydrogenfosfat (H2PO4) 1 1 60
sulfation (SO42–) 0,5 0,5 10
organiske syrer 4 5 10
proteiner 2 <1 6

Elektrolyttinnhold (millimol/liter) i blodplasma, ekstracellulær væske (ECV) og i intracellulær væske (ICV).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg