Iridotomi er en øyeoperasjon hvor man lager et lite hull i regnbuehinnen. Dette gjøres for å hindre at øyets kammervinkel blir for trang eller for å bedre en trang eller allerede helt lukket kammervinkel. Det egentlige formålet med en iridotomi er derfor å muliggjøre en normal kammervannsdrenasje fra øyets forkammer, noe som forutsetter en åpen kammervinkel. Inngrepet utføres primært for å forebygge eller behandle grønn stær som skyldes for trang kammervinkel (vinkelblokkglaukom).

Faktaboks

Uttale

iridotom'i

Etymologi
av gresk irido-, ‘som har med regnbuehinnen (iris) å gjøre’ og -tomi, ‘snitt, skjæring’
Også kjent som
koreotomi

Iridotomi utføres i dag oftest ved hjelp av en YAG-laser, men kan også gjøres som en ordinær operasjon hvor irishullet lages med kniv eller saks. Åpningen lages som regel lengst mulig perifert i iris oppad, hvor åpningen mer eller mindre dekkes av øvre øyelokk og dermed ikke gir sjenerende lysømfintlighet. Begge operasjonsformene utføres vanligvis ved hjelp av lokalbedøvende øyedråper.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg