Journal er et helsepersonell eller en helseinstitusjons dokumentasjon om en pasient. Forskrift av 21. desember 2000 om pasientjournal fastsetter at det skal føres ordnede opptegnelser om hver enkelt pasient og de kontakter denne har med helsetjenesten. Forskriften er hjemlet i helsepersonelloven og flere andre helsetjenestelover.

Faktaboks

Etymologi
fransk ‘dagbok’
Også kjent som

pasientjournal, sykejournal

  • For andre betydninger av journal, se journal.

Journalen skal omfatte opplysninger om sykehistorien, gjennomførte undersøkelser og resultatene av disse, diagnoser som er stilt og den behandlingen som er iverksatt. Journalen skal omfatte all dokumentasjon om pasienten. Ikke bare skriftlige notater hører med, men også eventuelle røntgenbilder, videoopptak med mer. Det er strenge og detaljerte regler om endring og sletting av opplysninger som er ført i journalen. Det er gitt detaljerte regler om hvordan man i særlige tilfeller skal gå frem dersom det er behov for å korrigere feilaktige opplysninger. Det er også gitt regler om oppbevaring av journaler og om føring av elektroniske pasientjournaler.

Pasienten har som hovedregel rett til å lese sin egen journal. Helsepersonells tilgang til journalen skal være begrenset til det behovet det har i forbindelse med undersøkelse og behandling av den aktuelle pasienten. Anonymiserte opplysninger kan likevel på visse vilkår benyttes til forsknings- og undervisningsformål. Journalen er et rettslig dokument.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg