Kapselendoskopi er en metode som brukes for å utrede sykdommer i tynntarmen og stille riktig diagnose. Pasienten svelger en kapsel som er rundt 1 x 2 cm stor. Denne kapselen inneholder en digital fotobrikke, et batteri og en radiosender. Kapselen tar bilde to ganger per sekund, og føres gjennom fordøyelseskanalen ved hjelp av normal tarmbevegelse (peristaltikk). Bildeinformasjonen sendes som radiobølger og fanges opp ved hjelp av sensorer som festes til huden på magen. Bildene lagres i en bærbar datalagringsenhet og kan senere studeres på en PC.

Kapselendoskopi brukes oftest til undersøkelse av tynntarmen. Det finnes imidlertid også andre varianter av kapsler som kan brukes for å undersøke blant annet spiserøret. Hovedsakelig er man interessert i å kunne undersøke tykktarmen ved hjelp av kapsel, som et alternativ til å bruke koloskop.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg