Koloskopi er innvendig undersøkelse av tykktarmen ved hjelp av en tynn, bøyelig slange som føres opp gjennom endetarmen. Selve slangen kalles et koloskop, og har innebygd kamera og belysning i tuppen. Undersøkelsen gjøres på våkne pasienter, vanligvis uten bedøvelse. Tarmen må tømmes på forhånd ved hjelp av klyster eller ved at man drikker spesielle saltløsninger.

Faktaboks

Uttale
koloskopˈi
Også kjent som
kolonoskopi

Endoskopet

Slangen er cirka én centimeter tykk. Det er et videokamera i tuppen av endoskopet, og bildene fra innsiden av fordøyelseskanalen overføres til en skjerm. Endoskopet er også koblet til en lyskilde som ved hjelp av optiske fibre lyser opp innsiden av tarmen. I tuppen av endoskopet er det også påmontert vaiere som gjør at tuppen kan styres i alle retninger. På den måten kan legen få undersøkt alle deler av tykktarmen, og som regel også den nederste delen av tynntarmen. Det kan tas vevsprøver (biopsier) fra tarmslimhinnen, og polypper kan fjernes ved hjelp av en strømførende slynge.

Bruk

Undersøkelsen er viktig i utredning av tykktarmskreft og inflammatorisk tarmsykdom.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg