Kerion Celci i ansiktet
Kerion Celci er et betennelsesinfiltrat i huden som skyldes en kraftig immunologisk reaksjon på en soppifeksjon, ofte smittet fra dyr.
Kerion Celci i ansiktet
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Kerion celsi er et betent, væskende, verkende og hårløst område, oftest i hodebunnen, men som også kan oppstå andre steder. Tilstanden skyldes en kraftig immunologisk reaksjon på soppinfeksjon.

Faktaboks

Uttale
kˈerion sˈelsi
Etymologi

av gresk kerion, ‘vokskake’, og den romerske forfatteren og legen Aulus Cornelius Celsus som levde i det første århundret evt.

Soppartene som forårsaker infeksjonen, er oftest Microsporum canis eller Trichophyton tonsurans, mentagrophytes eller verrucosum. Oftest er infeksjonen overført fra husdyr eller kjæledyr. Infeksjonen kan smitte til andre mennesker. Tilstanden misoppfattes ofte som en bakterieinfeksjon og behandles med antibiotika, som ikke hjelper. På grunn av den kraftige immunologiske reaksjonen kan det av og til være vanskelig å påvise soppen, noe som kan gjøres enten ved direkte mikroskopi av hår i lesjonen, ved PCR, eller ved dyrkning.

Riktig behandling er systemisk behandling med antifungale midler. Det mest brukte i Norge er terbinafin. Lokalbehandling er ikke tilstrekkelig, men kan bidra til at smittefaren reduseres, og kan derfor anbefales. Behandlingen strekker seg over 4–8 uker. Håret kommer vanligvis tilbake etter hvert.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg