kerion celsi

Kerion Celci er et betennelsesinfiltrat i huden som skyldes en kraftig immunologisk reaksjon på en soppifeksjon, ofte smittet fra dyr.
Kerion Celci i ansiktet
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Artikkelstart

Kerion celsi er et betent, væskende, verkende og hårløst område, oftest i hodebunnen, men som også kan oppstå andre steder. Tilstanden skyldes en kraftig immunologisk reaksjon på soppinfeksjon.

Faktaboks

Uttale
kˈerion sˈelsi
Etymologi

av gresk ‘vokskake’, og den romerske forfatteren og legen Aulus Cornelius Celsus (l. århundre evt.)

Soppartene som forårsaker infeksjonen, er oftest Microsporum canis eller Trichophyton tonsurans, mentagrophytes eller verrucosum. Oftest er infeksjonen overført fra husdyr eller kjæledyr. Infeksjonen kan smitte til andre mennesker. Tilstanden misoppfattes ofte som en bakterieinfeksjon og behandles med antibiotika, som ikke hjelper. På grunn av den kraftige immunologiske reaksjonen kan det av og til være vanskelig å påvise soppen, noe som kan gjøres enten ved direkte mikroskopi av hår i lesjonen, ved PCR, eller ved dyrkning.

Riktig behandling er systemisk behandling med antifungale midler. Det mest brukte i Norge er terbinafin. Lokalbehandling er ikke tilstrekkelig, men kan bidra til at smittefaren reduseres, og kan derfor anbefales. Behandlingen strekker seg over 4–8 uker. Håret kommer vanligvis tilbake etter hvert.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg