Økte muligheter til behandling og sterkere vekt på pasientautonomi gjør at en i helsetjenesten stadig står ovenfor vanskelige etiske problemstillinger. Disse problemstillingene drøftes i medisinsk etikk, hvor en forsøker å finne prinsipper og avveininger som gir etisk gode løsninger. I KEK bygger en på slike prinsipper og avveininger i møte med konkrete saker i klinisk virksomhet. KEK kan konsulteres ved usikkerhet om behandlingsvalg, og være en ressurs for refleksjon og læring i etterkant av utfordrende behandlingsforløp. KEK kan sammenkalles på kort varsel i hastesaker.
Formålet med KEK sitt arbeid er å få frem alle de involverte parter sitt perspektiv, og klargjøre alle relevante hensyn i saken. For å få til dette, arbeider komiteene etter en fastlagt spørsmålsrekke. Denne består av følgende spørsmål:
- Hva er dilemmaet, og hvilke alternative løsninger er mulige?
- Er problemstillingen regulert av lover, forskrifter eller retningslinjer?
- Hvilken kunnskap har eller trenger vi om utfallet av de ulike alternativene?
- Hvem er berørte parter, og hvilke goder og byrder gir ulike løsninger for de berørte partene?
- Hvilke interesser, prinsipper og verdier er i konflikt?
Etter en gjennomgang av disse spørsmålene skal en kunne nå en presis forståelse av hva som står på spill, og kunne diskutere problemstillingen på et bredt grunnlag. De fire prinsippene for medisinsk etikk er også mye brukt for å få frem de prinsipielle spørsmålene en sak involverer.
Kommentarer
Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.
Du må være logget inn for å kommentere.